Ако се чудите какво да направите, за да зарадвате партньора си и да го накарате да се почувства щастлив, спокоен и обичан, следните съвети ще ви помогнат да го направите:

1. Кажете „благодаря“ вместо „извинявай“.

Понякога не се налага да се извинявате, когато обсъждате с партньора си нещо, което ви притеснява. Вместо да кажете: „Извинявай, че те занимавам с моите глупости“, кажете: „Благодаря ти, че ме изслушваш!“

2. Поемете инициативата, вместо да задавате въпроси.

Ако партньорът ви обикновено няма желание да ходите на кино или на вечеря, когато го питате, можете да пробвате директно да кажете: „Искаш ли да правим нещо забавно днес?“ Това автоматично ще повдигне настроението му и би бил склонен да приеме различни варианти.

3. Гъделичкането понякога привлича внимание.

Някои двойки обичат да се гъделичкат и го намират за особено забавно. Ако вие сте от тях, възползвайте се, защото гъделичкането е чудесен начин да привлечете внимание и да повдигнете взаимно настроението си.

4. Записвайте си важните неща.

В Evernote или в „Моите бележки“ си отбележете нещата, които партньорът ви харесва. Също така си отбелязвайте интересни идеи за прекарване на времето или за изненади, които да ползвате по-късно. Например – приятелката ви хареса бижу, снимайте, запишете си. Когато имате възможност, купете й го. Приятелят ви си мечтае за шалчето на любимия отбор – когато имате възможност, изненадайте го с това.

5. Давайте възможности за почивка на партньора си.

Ценете почивката на своя партньор. Ако искате да накарате младата майка например да се чувства обичана, предложете й да останете с бебето, а тя да излезе с приятелки. Предложете на таткото да отиде да гледа любимия си футболен отбор или да направи нещо друго за себе си.

6. Помислете, преди да кажете нещо на партньора си.

Във всяка двойка възникват конфликти. В момент на афект всеки казва неща, за които после съжалява. Ако успеете да помислите, преди да кажете нещо (особено обидно), ще си спестите доста неприятности. Понякога е важно да умеете да преглътнете егото си и да си замълчите или да си перифразирате мисълта. Поемете дълбоко въздух, пребройте наум до 5 и тогава говорете. Това е едно от златните правила за успешна връзка.