Когато сте във връзка и вече сте се доверили на някого, е много трудно да забележите предупредителните знаци за това. Обикновено извинявате постъпката му с лошо настроение или умора или просто предпочитате да си затворите очите за очевидното. Съветваме ви да се вслушате в думите на хората около вас, ако твърде често чувате, че мъжът до вас не е подходящият човек.

Ето невидимите, но сигурни признаци на манипулативния и токсичен партньор:

1. Прехвърля винаги топката във вашето поле.

Вие сте виновна, вие не сте разбралата, вие сте се объркали, вие нещо не сте видели или прочели, или каквото и да е. Но винаги сте вие и никога той. Вие сте досадна и мърморите прекалено много, вие му разваляте настроението и т.н. Познато ли ви е?

2. Държи да правите заедно всички планове.

Някои мъже предпочитат да не се замесват, когато дойде време за уреждане на някакви събития например – рождени дни, дори сватба. Предпочитат жената да е щастлива и да избира каквото иска. Ако вашият партньор обаче е в другата крайност, е доста съмнително. Ако винаги иска да участва във всички планове, да бъде наясно с абсолютно всеки детайл от живота ви, бихме ви посъветвали да размислите за сватбата.

3. Влиза в ролята на жертва.

Вменява ви чувство на вина, като повтаря колко много прави за вас, колко много ви дава, но в същото време подронва самочувствието ви, кара ви да се чувствате зле, а не желана и обичана жена. И всичко това отново по ваша вина, разбира се.

4. Никога не сте достатъчно добра за него.

Постоянно ви критикува, постоянно се опитва да ви промени. Никога не говори за своите недостатъци и грешки, но затова пък се е вторачил във всеки ваш и постоянно ви го натяква. Позволява си да ви сравнява с други жени, говори ви за бившата си – все признаци на човек с комплекси, който е абсолютно токсичен за връзката и ви манипулира безцеремонно.

5. Кара ви да се чувствате несигурна.

И във връзката си с него, и в себе си. Ако усетите, че някой успява да ви обезцени, да омаловажи вас като личност, че ви смачква самочувствието и достойнството, бягайте надалече.