Безпокойство, прикриване на истинските чувства, ниско самочувствие – за съжаление, някои родители успяват да предадат всички тези негативни усещания на своите деца. Егоизмът им и безразличието към собствените им деца оказват огромно влияние върху детството и живота им нататък. В резултат на това децата започват постоянно да се обвиняват, критикуват, чувстват се безпомощни и имат проблеми в социалното общуване.

Ето сигурните признака, че сте израснали в токсично семейство:

1. Постоянно се страхувате, че ви манипулират.

Доста често се случва токсичните семейства да използват манипулирането като средство на възпитание и оказване на контрол върху членовете на фамилията. Подобно поведение, което се случва ежедневно, не е нормално и се превръща в емоционално и психическо насилие. Това може да ви превърне в мнителни хора, които постоянно подозират, че някой се опитва да ги манипулира. Със сигурност се отразява и на социалните ви отношения.

2. Имате проблеми с доверието.

Когато човек е отраснал в токсична среда с напрегната атмосфера и заобиколен от манипулатори, няма как да не му се отрази. Някои родители вероятно не оказват нужната подкрепа на децата си, други вменяват чувство на малоценност у детето си, трети си сменят настроенията толкова често, че детето е постоянно нащрек. Подобни условия за живот превръщат човек в затворен, стеснителен, неумел в общуването с хората и трудно доверяващ се на когото и да било и носещи постоянния страх да не разочароват другите.

3. Не можете да преглътнете провала.

Децата, които са отгледани в токсична среда, може да изпитват постоянното усещане, че не са достатъчно добри, че не са достатъчно значими. Родителите им вероятно са имали огромни изисквания към тях и очакванията им никога не са били оправдани. В общи линии такива хора развиват ниско самочувствие, склонни са да се самокритикуват прекалено сурово. Това е и причината, поради която дори най-малката грешка или провал се отразява пагубно на психиката им и може да ги извади от строя за дълго време.

4. Никога не се харесвате.

Що се отнася до психическото ни здраве, семейството е от огромно значение. От това зависи чувството ни, че сме обичани и ценени, че имаме своето място в света. Ако връзката между родителите и децата е токсична, то малките започват да проявяват трудности в разбирането на себе си и още повече с това да се харесват. Не се ценят, никога не смятат, че са се справили добре, намират всички други за по-хубави, по-умни, по-успешни. Всичко това е предпоставка за състояние като депресия.