Всички се опитваме да научим нещо повече за езика на тялото. За съжаление, рядко обръщаме внимание на собствения си. Корпоративният писател Джеф Хейдън предлага няколко полезни съвета, които ще ви помогнат да използвате езика на тялото си в своя полза, вместо в своя вреда.

1. Властна поза

Според харвардския професор Ейми Къди, ако в продължение на две минути заемате властна поза – изправени, с ръце на хълбоците и гордо вдигната глава – ще засилите усещането си за самоувереност. Опитайте да го направите преди среща или събитие, на които знаете ,че ще се чувствате нервни, несигурни или изплашени. Звучи малко странно, но работи.

2. Енергийни нива

Представете си, че току-що сте ръководили важна среща. Сега оценете нивата на енергията си от едно до десет. Повечето хора отговарят с 8 или 9. За съжаление, повечето от останалите, присъствали на срещата, ще ви оценят с 3 или 4. Усещането, че сме енергизирани, понякога се разминава с представите на другите. Затова следващия път мислено завъртете ръчката на енергията си с 20 процента нагоре. Не забравяйте да показвате ясно своя ентусиазъм и страст.

3. Усмивка в трудните моменти

Мръщенето, гримасите и начумерените вежди изпращат към мозъка ви сигнал, че това, с което се занимавате в момента, е трудно. Ето защо в кръвта ви се освобождава кортизол, който повишава нивата на стреса. Не след дълго сте изнервени и изтощени. За да избегнете това, насилете се да се усмихнете. Ще се учудите какъв ефект ще окаже това върху самочувствието ви. Освен това усмивката намалява и стреса на околните. Усмихнете ли се, ще се усмихнат и други. Кимнете ли, все някой ще кимне в ответ.

4. Като моделите

Ако стоите право срещу някого, създавате усещането за опасност и агресия. Един от начините да снижите това чувство у събеседника си, е да застанете леко настрани – точно както правят манекените, когато са изправени пред обектива. Не забравяйте обаче да гледате събеседника си в очите.