Чудили ли сте се някога как точно изглежда езикът на човек, който бийтбоксва? Това невероятно видео ще ви покаже благодарение на чудото на магнитно-резонансната томография. Нещо повече – вероятно ще се изненадате, като видите колко голям всъщност е езикът (спойлър – много повече от онова, което виждате, когато си отворите устата).

Наскоро д-р Марк Абът, докторант от Държавния медицински университет в Охайо, разказа в Twitter за среща със студент, изненадан от големината на човешкия език. По-конкретно – как изглежда при сагитално сечение (т.е. в случаите, когато тялото се разделя на лява и дясна секция) – това е възможно както чрез сканиране, така и при специална техника на дисекция.

За да разгледаме човешката глава по този начин например (особено ако пациентът е жив), можем да прибегнем до помощта на магнитно-резонансната томография (ЯМР). Чрез нея могат да бъдат създадени и някои наистина невероятни видео клипове, както и сами ще се убедите съвсем малко.

В публикация в Twitter, разказваща за разговора със своя студент, д-р Абът казва: „обзалагам се, че моят студент ще бъде не по-малко изненадан да види как изглежда по време на бийтбоксинг, защото аз определено бях, когато видях видеото за първи път.“.

Видеото показва как човек бийтбоксва, докато се намира в ЯМР – по този начин можете да видите как езикът се изкривява от една много по-различна перспектива. Невероятно е, нали?

Източник: IFLScience