Какво е смути?

В днешно време едва ли има някой, който не знае какво предтавлява т.нар. „смути“, но ако случайно си живял в пещера през последните години, ето определението:

Смути е гъста напитка, най-често от плодове или зеленчуци, в комбинацията с други съставки, като ядки, семена, мляко и т.н. Приготвя се с помощта на блендер, подобно на шейк. Няма правило или универсална рецепта за приготвянето на смути и възможностите за комбиниране и импровизации са много.

Точно поради тази прична (свободата при приготвяне и разнообразието от съставки), смутито може да бъде както полезно допълнение към твоята диета, така и рискова храна, която да попречи на напредъка ти. Зависи какво съдържа. Но за това, след малко…

Каква е ралзиката между смути и фреш?

Накратко – смутито се прави чрез пасирането на целия плод/зеленчук, а освен тях, в него, както вече разбра, може да има и други съставки.

Фрешът, от своя страна, представлява изцеденият сок от плод/зеленчук или комбинация от соковете на различни плодове/зеленчуци. Без допълнителни съставки.

Ако трябва да избираш между двете – насочи се към смутито.

Удобствата и ползите на смути напитките

Смути рецептите са толкова популярни във фитнес и уелнес средите, защото представляват бърз, вкусен, лесен за приготвяне и достъпен вариант да си набавим редица хранителни вещества, като полезни въглехидрати и мазнини, витамини, минарали, фибри и др.

Често смути се използва като вариант за по-бърза закуска или междинно хранене.

В днешното забързано ежедневие ни остава все по-малко време да се храним здравословно и с надеждата да избегнат вредните преработени храни, много хора се насочват именно към смутитата, защото вярват, че това е правилният, здравословен избор.

За съжаление, както ще разбереш след малко, не винаги е така…

Избягвай смути напитки от магазинната мрежа!

Разбира се, търговците бързо са научили за нарастващия интерес към този вид напитки и в магазинната мрежа може да намериш всевъзможни марки смутита и комбинации от вкусове, които предлагат.

Но конкуренцията е жестока и за да направят продукта си по-примамлив от този на конкуренцията, много производители добавят към него допълнителни подсладители и оцветители, за да изглежда по-добре и да бъде по-вкусен. За да бъдат по-трайни пък, магазинните смутита обикновено се зареждат и с консерванти и стабилизатори. А в допълнение, за да бъде цената им също толкова примамлива, често се жертва част от качеството. Съставките на много смути напитки в магазини с ниско качество, а изкуствените вещества в тях са или колкото, или дори повече от натуралните…

Освен това, смутитата по магазините и заведенията, често се правят с допълнителни, висококалорични съставки като фъстъчено масло, захар, плодови сокове, гренадин, сладолед и други подобни. Това прави смутито не просто прекалено калорично, но и нездравословно.

Но да не слагаме всички под общ знаменател…

Действително има качествени продукти на пазара. Макар и на сравнително висока цена. За да отсееш добрите от лошите, просто обръщай много голямо внимание на състава, описан върху етикета… Това ще ти даде не само по-ясна предтава за качеството на конкретия продукт, но и за хранителните вещества, които приемаш с него. Нещо, което е от изключително значение при спазването на контролиран хранителен режим.

Защо домашното смути е по-добро?

За да си напълно сигурен, че приемаш както точното количество, така и правилното съотношение между макронутриенти със своето смути, най-добре си го приготви сам, вкъщи.

За целта ще ти е нужен само един блендер за смути. Или всякакъв друг вид блендер честно казано… няма голямо значение.

Стига да е достатъчно мощен, за да може да смели добре не само плодовете и зеленчуците, но и ядките и семената, ако добавяш такива. И да ти осигури приятна за консумация, хомогенна смес, без парченца и бучки в нея.