Фрешът и смутито са популярни напитки от плодове и зеленчуци, но се различават по няколко основни критерия.

1. Текстура

Свежият сок се приготвя чрез извличане на течността от плодовете или зеленчуците и отстраняване на целулозата, което води до тънка и течна консистенция. От друга страна, смутито се състои от смесване на цели плодове или зеленчуци, често с добавени течности като кисело мляко или прясно мляко, което води до по-гъста и кремообразна текстура.

2. Съдържание на влакна

Прясно изцеденият сок обикновено има по-ниско съдържание на фибри, тъй като в процеса на извличане сокът се отделя от пулпата, в която се намират по-голямата част от диетичните фибри. От друга страна, смутитата запазват фибрите от използваните цели плодове и зеленчуци, като предлагат по-високо съдържание на фибри.

3. Концентрация на хранителните вещества

Прясно изцеденият сок обикновено съдържа по-висока концентрация на витамини, минерали и антиоксиданти, тъй като процесът на извличане позволява отделянето на сока от всякакви фибри или твърди частици, които могат да разредят тези хранителни вещества. Смутитата, въпреки че имат по-малка концентрация на хранителни вещества, все пак запазват общата хранителна стойност на използваните цели плодове и зеленчуци.

4. Засищане

Поради разликата в съдържанието на фибри смутитата обикновено са по-засищащи и могат да ви помогнат да останете сити за по-дълъг период от време в сравнение с пресния сок. Фибрите в смутитата спомагат за забавяне на храносмилането и могат да допринесат за усещането за ситост.

Изводът:

В крайна сметка изборът между пресен сок и смути се свежда до личните предпочитания и диетични нужди. Пресният сок може да бъде освежаващ и хидратиращ вариант, докато смутитата осигуряват по-балансирана комбинация от хранителни вещества и предлагат допълнителна ситост. Също така е важно да се отбележи, че прясно изцеденият сок запазва полезните си вещества за твърде кратко време. А най-големият недостатък на фрешовете е високото съдържание на фруктоза. В една чаша портокалов сок от 250 мл се съдържа толкова захар, колкото в 4 портокала.