Въпреки че тоалетната хартия съществува поне от 6.век насам (в Китай), в Европа и Америка тя е въведена за първи път едва през втората половина на 19.век и чак през първото десетилетие на 20.век, по същото време, когато вътрешната тоалетна става популярна, започва да се използва по-масово.

Какво са използвали до този момент? Това зависи до голяма степен от региона, богатството и личните предпочитания. Богатите използвали конопена тъкан, дантела или вълна. Бедните хора ходели до тоалетна в реките и се почиствали с вода, парцали, листа, дървени стърготини, слама, камъни, пясък, мъх, водорасли, обелки, мидени черупки, папрат и общо взето всичко, което намерят.

В студените региони използвали за тази цел буца сняг. Ако се върнем назад в историята, известно е какво средство за бърсане са използвали древните римляни, включително и в обществените тоалетни – гъба върху пръчка, която стояла в солена вода и поставяна обратно в нея... в очакване на следващия човек. 

В Америка използвали царевични кочани, а по-късно фирмени каталози, „Алманах на фермера“ и други. „Алманахът“ дори се продавал с дупка, за да се закача лесно в тоалетните – едновременно за четене и за други цели. 

Източник: todayifoundout.com