Дори най-скучните и обикновени теми могат да разпалят поляризирани дискусии. И докато по-сериозните могат да са неприятни и дори вредни, то често най-дребнавите са най-забавни. Дебатът как би трябвало да поставяме тоалетната хартия – „над“ или „под“ - е сред най-любимите ни. Той често поставя на изпитание бракът на редица двойки и има своя собствена страница в Wikipedia, според която дори изследователи в Антарктика са спорели по този въпрос.

И двете страни имат доста валидни аргументи. Според лагера „над“ така е по-хигиенично, докато тези, застъпващи позицията „под“, смятат, че по този начин е по-прибрано и дори го прави по-недостъпно за децата (т.е. ще виждате далеч по-малко размотани ролки тоалетна хартия).

Съмняваме се, че има нещо, което да промени мнението на застъпниците на който и да е от двата лагера. Поне един от тях обаче може извлече някакво задоволство от факта, че се придържа към оригиналния дизайн на продукта, описан подробно в съответния патент. И победителят е? Отборът „над“!

Патентът на перфорирана тоалетна хартия от 1981-ва. Източник: Google Patent, Public Domain

През 1867-а Джоузеф Гайети изобретява първата пакетирана тоалетна хартия в САЩ. Сет Уилър обаче е човекът, който патентова перфорираната тоалетна хартия – първо през 1871-ва, а след това отново през 1891-ва. Както показва диаграмата, ролката е поставена в позиция „над“.

Ето – вече знаете какъв е бил първоначалният замисъл. Съмняваме се обаче, че това ще ви помогне да убедите отбора „под“. Но пък не ви пречи да пробвате.

Източник: IFLScience