Тоалетната хартия e неочакван и "потенциално значим" източник на така наречените "вечни" замърсители, които проникват в отпадните води и почвите по света, предаде АФП, като цитира данните от проучване. 

Пер- и полифлуороалкилови съединения (PFAS), които са вредни за здравето, са семейство от синтетични химични съединения, създадени след 40-те години на миналия век и включващи повече от 4700 молекули. Наричани са "вечни" замърсители, тъй като имат много дълъг жизнен цикъл.

Те присъстват в много предмети, използвани в ежедневието (козметика, незалепващи съдове за готвене, водоустойчиви дрехи,...), а също се свързват с няколко вида рак, сърдечно-съдови заболявания, проблеми с плодовитостта и нарушения в развитието на децата.

Учените са събрали данни между ноември 2021 г. и август 2022 г. за ролки тоалетна хартия, продавани в Северна Америка, Латинска Америка, Африка и Западна Европа, а също така са взели и проби от отпадни води от пречиствателни станции в САЩ, пише БТА. Оказва се, че е открито наличието на съединения, които могат да се трансформират в пер- и полифлуороалкилови съединения, потенциално канцерогенни. Данните от проучването са публикувани в изданието Environmental Science & Technology Letters.

Това наличие на "вечни" замърсители в тоалетната хартия може да се обясни с факта, че някои производители добавят химически вещества по време на превръщането на дървесината в хартиена маса и следи от тях остават в крайния продукт. Рециклираната тоалетна хартия може също да бъде направена от влакна от материали, които съдържат тези компоненти, се казва в изследването.

След това данните са сравнени с такива от други проучвания на нивата на "вечните" замърсители в отпадните води и употребата на тоалетна хартия на глава от населението в няколко страни.

Заключението е, че тоалетната хартия е източник на около 4 процента от откритите съединения, които могат да се трансформират в пер- и полифлуороалкилови съединения в САЩ и Канада, 35 процента -  в Швеция и до 89 процента - във Франция.

Разликите между страните, по-специално в Северна Америка, се дължат на факта, че че други продукти като козметика, текстил или опаковки за храни водят до наличието на "вечни" замърсители в отпадъчните води.

Изследователите подчертават, че е "от съществено значение" да се намали тяхното присъствие в отпадъчните води, "често използвани повторно за напояване".

Европейската агенция по химикалите ще  разгледа предложение от пет държави от ЕС за забрана на пер- и полифлуороалкилови съединения до 2026 г.