Прекарваме на работното място голяма част от живота си. Но по какво всъщност си личи, че работата не ни е по сърце?

Офисът е вторият ни дом: отделяме на работата си повече време, отколкото на семейството, приятелите или хобитата си. Затова е много важно да обичаме това, което работим, то да ни носи удовлетворение. Ако атмосферата на работното място ни потиска,  страдат междуличностните ни отношения, а понякога и душата. Ще ви изброим пет предупредителни сигнала, по които да разберете, че сте си сбъркали професията.

1. Оплаквате се на приятелите си, и то постоянно!

Приятелите са за това - да ни подкрепят в трудни моменти. Ако нещо в професионалния ви живот куца, приятелите са тези, които ще ви утешат и ще предложат решение на проблема. Но ако постоянно им се оплаквате, без да правите опити да промените нещо, едва ли можете да очаквате, че ще ви слушат търпеливо и когато за стотен път им разказвате историята си. Помогнете си сами, като превърнете неприятностите в предизвикателства. Така ще сте принудени да назовете конкретните проблеми, а сторите ли го веднъж, ще успеете много по-лесно да ги разрешите.

2. Впускате се стремглаво в други задачи.

По принцип е хубаво освен за работата да намирате време и енергия и за други неща. Но ако се впускате прекалено усърдно в странични дейности, това може да е знак, че искате да прикриете някакъв проблем в служебен план. Хората, които са недоволни от професията си, обикновено се натоварват с множество задачи, които да запълнят ежедневието им, така че да нямат време да се замислят за професионалните си несполуки. Ако подозирате, че спадате към тях, съставете си два списъка: в единия напишете кои са за вас важните неща в живота, а в другия – какво предприемате всеки ден, за да постигнете тези цели. Ако в първия списък професията ви е на едно от челните места, а във втория – на едно от последните, явно се страхувате от промени, които всъщност са важни за вас.

3. Съжалявате често и за много неща.

Ако сте недоволни от професионалния си живот, поводите за съжаление са многобройни.  Ах, ако на времето бяхте завършили образованието си, ако бяхте кандидатствали в компанията Х, ако тогава бяхте поели изпълнението на този или онзи проект... Да се ядосвате на грешките си от миналото, е съвсем естествено. Но същевременно е и вредно, защото вече е невъзможно да ги поправите. Припомняйки си ги, само ще предизвикате прилив на отрицателни емоции. Използвайте грешките, за да извлечете поуки за бъдещето, и повече не се връщайте към тази тема.

4. Всеки ден си блъскате главата.

Мечтаете за кариера, която да ви направи щастливи, но не знаете как да я постигнете. Всеки ден си блъскате главата какво сте могли или е трябвало да направите. Но тези размишления не помагат, защото винаги когато ви се стори, че сте намерили отговор, ви връхлита нова мисъл, която преобръща всичко надолу с главата. Ще се спасите от тази дилема само ако напуснете мисловния омагьосан кръг и се решите на действие. Разбира се, съществува риск да се провалите, но още по-лошо е изобщо да не опитате.

5. Постоянно сте нещастни.

Живеете в щастливо партньорство, печелите повече от прилично, имате добри приятели и сте в чудесни отношения с роднините си! Въпреки това нещо ви тежи и постоянно сте оклюмани. Много хора не го осъзнават, но често единственото тъмно петно в живота е работата им. Ако и вие сте от тези, които нямат друга причина да са нещастни, стегнете се и помислете как да промените професионалния си статус. А дори и не всичко останало да е цветя и рози, пак си струва да опитате!

Цветелина Велчева по материали от Freundin