Прекарваме на работното място голяма част от живота си. Но по какво всъщност си личи, че работата не ни е по сърце?

Офисът е вторият ни дом: отделяме на работата си повече време, отколкото на семейството, приятелите или хобитата си. Затова е много важно да обичаме това, което работим, то да ни носи удовлетворение. Ако атмосферата на работното място ни потиска,  страдат междуличностните ни отношения, а понякога и душата. Ще ви изброим пет предупредителни сигнала, по които да разберете, че сте си сбъркали професията.

1. Оплаквате се на приятелите си, и то постоянно!

Приятелите са за това - да ни подкрепят в трудни моменти. Ако нещо в професионалния ви живот куца, приятелите са тези, които ще ви утешат и ще предложат решение на проблема. Но ако постоянно им се оплаквате, без да правите опити да промените нещо, едва ли можете да очаквате, че ще ви слушат търпеливо и когато за стотен път им разказвате историята си. Помогнете си сами, като превърнете неприятностите в предизвикателства. Така ще сте принудени да назовете конкретните проблеми, а сторите ли го веднъж, ще успеете много по-лесно да ги разрешите.

2. Впускате се стремглаво в други задачи.

По принцип е хубаво освен за работата да намирате време и енергия и за други неща. Но ако се впускате прекалено усърдно в странични дейности, това може да е знак, че искате да прикриете някакъв проблем в служебен план. Хората, които са недоволни от професията си, обикновено се натоварват с множество задачи, които да запълнят ежедневието им, така че да нямат време да се замислят за професионалните си несполуки. Ако подозирате, че спадате към тях, съставете си два списъка: в единия напишете кои са за вас важните неща в живота, а в другия – какво предприемате всеки ден, за да постигнете тези цели. Ако в първия списък професията ви е на едно от челните места, а във втория – на едно от последните, явно се страхувате от промени, които всъщност са важни за вас.