Казват, че идеалната връзка е, когато съпругът и съпругата гледат в една посока. Новозеландски учени обаче установиха, че с годините интересите и мненията на съпрузите се раздалечават.

Учените винаги са се интересували от това как хората избират своята половинка. Можете да говорите за „химията“ на взаимоотношенията, но когато страстта угасне, какво държи партньорите близки?

Досега се смяташе, че най-важно е отношението към живота: ако с вашата половинка имате еднакви възгледи, ще ви е по-лесно да съжителствате.

През 1987 г. проучване на екип от Мичиганския университет установява, че с времето дори чертите на лицето на съпруга и съпругата стават сходни.

Въпреки това, както знаем, всяка теория, може да бъде опровергана. Стереотипите за щастливия брак бяха разрушени от новозеландски учени. Техните изследвания по-скоро потвърждават друга поговорка за противоположностите, които се привличат.

Резултатите от изследването им са публикувани в списанието Social Psychological and Personality Science.

Изследователите анализирали 171 двойки на възраст от 22 до 90 години.

В продължение на 4 години всяка двойка съпрузи и несемейни отговаряли на въпроси за техния живот, политически възгледи, отношение към религията, околната среда и т.н. И всяка година учените повтаряли анкетата. Така стигнали до интересни изводи.

С течение на времето възгледите и вярванията на всички участници в проучването започнали да се отдалечават и да се разминават.