Със сватбата се сключва „съюз за цял живот“. В идеалния случай тя е венецът на любовта между двама души. Венчаната двойка се надява, че бракът ще трае завинаги. И през ум не им минават мисли за евентуален развод. Но за съжаление понякога действителността изглежда другояче.

Кои всъщност са най-честите причини за развод?

1. Липса на комуникация

Редица двойки просто съжителстват, вместо да живеят заедно. Рядко водят задушевни разговори или намират общо занимание. Вместо това той всяка вечер виси в кръчмата, а тя се фокусира върху приятелските си. Ако брачните партньори рядко общуват помежду си, опасността да се разделят е голяма. 

2. Неразбирателство по въпроса за финансите

„За нас парите нямат значение, важното е, че се обичаме“. Влюбените често изричат това или подобни изречения. Но темата за парите може да повлияе пагубно върху една връзка. Така става например, когато възгледите на двамата за това как да се разпределя семейният бюджет тотално се разминават. Ако единият партньор предпочита да пести, а другият прахосва средства за ненужни неща, това неминуемо води до конфликт. А станат ли парите постоянен повод за спорове, връзката е сериозно застрашена.

3. Брак не по любов

Този пункт в никакъв случай не бива да се подценява, защото е една от най-честите причини за развод. Независимо дали двамата са се оженили заради данъчна изгода, под натиска на родителите или за доброто на децата, ако любовта не е главният мотив, бракът е предварително обречен. И ако в подобен брак се появят трудности, партньорите не са особено склонни да се борят, за да запазят отношенията си.  

4. Постоянно мърморене

Разбира се, че не е необходимо да ръкопляскате на всичко, което върши или не върши партньорът ви. Малко критика от време на време може дори да заздрави отношенията. Но ако мърморенето ви вземе превес, рискувате да се случи точно обратното: критикуваният ще се почувства недооценен и двамата ще започнете да се отчуждавате. Затова брачните партньори трябва по-често да обръщат внимание на положителните страни на другия и да не пестят комплиментите си. Но ако прекалено много се дразните от някои навици и качества на партньора си, може би той не е правилният за вас?

5. Липса на интимност

С времето романтиката става все по-дефицитна. Това като че ли се отнася за всички брачни двойки. Но ако сексуалното привличане между двамата напълно изчезне, може да стане проблематично. Това се случва главно когато единият от партньорите особено държи на секса и е недоволен от липсата му. Тогава е най-добре двамата да обсъдят тази част от отношенията си помежду си или със сексолог, за да намерят отново път един към друг.