- Когато някой иска да ти направи подарък, но ти не го приемеш, на кого е тогава подаръкът?

- На онзи, който иска да го подари - отвърнал Ученикът.

- Същото е със завистта, гнева и обидите – казал Учителят. – Ако ближните ни не ги приемат, тези чувства си остават за нас.

Не позволявайте на хората около вас да ви превърнат в такива, каквито не сте. Не позволявайте да ви дърпат надолу и да отнемат слънчевата светлина от живота ви. Не им давайте да ви провокират и да ви натрапват демоните си. Когато сме заобиколени от хора, щем не щем ги пускаме в емоционалния си мир. Но не другите са, които ни вредят, а ние самите, защото отдаваме значение на тяхното мнение и поведение. Никой не може да ви навреди, ако вашата душевност – емоционалният ви свят – не му даде възможност. Казват, че във всеки спор равнодушието е едновременно и най-голямото наказание, и най-доброто оръжие. В тази връзка помага единствено да не обръщаме прекалено внимание на думите и да не ги вземаме твърде присърце. Този прост начин на поведение е същевременно огледало на нас самите. Не забравяйте, че само вие решавате дали да бъдете емоционално свободни или да се заробите.

Не е разумно да губим контрол или да позволяваме на гнева да ни завладее, защото в даден момент той взема превес. Ако допуснем негативизмът да стане господар на чувствата ни, никога няма да се почувстваме пълноценни или свободни. Единствената разлика между „имам добър ден“ и „имам лош ден“ е нагласата ни към съответната ситуация. Най-бързият и ефективен метод да се предпазим е като изберем пътя, който води към самоосъзнаване и ни отваря очите за чуждите проблеми. Колкото и сложен и скучен да изглежда този път, в случая важи пословицата “Хубавите неща искат търпение”.

Говоренето е сребро, мълчанието - злато

Най-добрата защита е нападението, при това по най-болното място. По тази причина не бива да реагирате на провокации, понеже така завистникът или кавгаджията постига това, което е искал – а именно да ви нарани. Признак за емоционална интелигентност е да се отнесете с пренебрежение към подобно поведение. Не обръщайте внимание на онзи, който говори необмислено или цели да ви засегне с думите и действията си. Имайте предвид, че и вие като всеки друг заслужавате обич и уважение. Може да позволите да ви отнемат всичко в живота, но не и достойнството, защото това боли най-много. Ако ви се струва, че вече сте го загубили, не забравяйте, че никога не е късно да си го върнете. И помнете, че който не ви цени, не ви заслужава!