Всички граждани, когато се намират в закрити или на открити обществени места (в т.ч. транспортни средства за обществен превоз, търговски обекти, паркове, църкви, манастири, храмове, зали, улици, автобусни спирки и др.), са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба или друго средство, покриващо носа и устата (в т.ч. кърпа, шал и др.). Това съобщи Министерството на здравеопазването.

Обществени са и местата, и пространствата, които са свободно достъпни, и/или са предназначени за обществено ползване.

Това важи и за места, на които се предоставят обществени услуги.

Такова нареждане дава здравният министър със своя Заповед № РД-01-197/11.04.2020 г., която можете да прочетете тук.

Заповедта е в сила от 12.04.2020 г. до 26.04.2020 г., включително.

„Най-трудното ни предстои. В момента се движим под 1%. Тези починали хора са с много тежки заболявания, но ние имаме много такива хора в страната и рисковата група е много голяма. Ако изпуснем да влязат всички в болница в кратък период от време, ще понесем катастрофална щета“, посочи премиерът Бойко Борисов.

Той отново призова на Великден хората да останат вкъщи. „Призовавам най-отговорно на Великден да останем вкъщи. Да се поздравим с „Христос Воскресе“ от двора, терасата пред иконата или където намери за добре. Не може да се затвори църквата, но като вярващо хора разбираме, че ако оставим само тези, които не могат да не отидат в църквата, всички останали можем да изкажем радостта си от домовете си. Моля Ви, който не умира да отиде в църква, да го направи от вкъщи. Убеден съм, че Господ ще ни чуе и ще ни разбере за това, че сме действали умно“, каза още той.