Любовта невинаги е просто нещо.

Понякога изисква усилие и от двете страни, но дали пък тогава наистина е любов?

Ето и признаците, че обичате човек, който не ви заслужава:

1. Лъже ви през цялото време.

Лъжата не бива да бъде прощавана. Който лъже веднъж, ще излъже втори път. Каква би могла да е причината да лъжете във връзката си човека, на когото би трябвало да имате най-голямо доверие, както и той на вас? Доверието се гради дълго време, а се руши само за миг.

2. Държи се неуважително.

Ако партньорът ви постоянно ви критикува, унижава ви, подрива достойнството ви, уронва престижа ви, то тогава със сигурност не ви заслужава. Дори да има по-добро образование от вашето, дори да печели повече пари от вас, душата му е бедна.

3. Изневерява ви емоционално или физически.

Не слушайте мъж, който ви говори, че за мъжете било съвсем нормално да изневеряват и че това си било инстинкт. Не влагали нищо. Ако обичаш някого, изобщо няма и да ти хрумне да погледнеш друга жена. Ако все пак го е направил, значи или не ви обича, или просто характерът си му е такъв – женкар. И в двата случая не ви заслужава.

4. Постоянно ви подценява.

Не признава успехите ви, по нищо не личи, че се гордее с вас. Ако случаят е такъв, то със сигурност не ви обича истински.

5. Не ви подкрепя.

Никога не е там, когато имате нужда от него. Независимо дали става дума за момент на слабост, или за момент на сила. Във всички случаи той не е там, когато имате нужда от подкрепа, разбиране, рамо, на което да се опрете. Ако се справяте в трудните моменти без него, значи можете да се справите и във всички останали.

6. Манипулира ви.

Манипулацията е най-долният метод да задържиш някого до себе си. По този начин го караш да изпитва чувство на вина, развиваш у него усещане за малоценност, държиш го в подчинение чрез страх или сриване на самочувствието. Едва ли подобни методи могат да се нарекат любов.

7. Никога не се извинява и не поема отговорност.

Много мъже смятат, че винаги са прави. А дори когато не са, не се извиняват и не поемат отговорност нито за думите, нито за постъпките си. Много е показателно подобно поведение. Ако сте го разкрили още в началото на връзката, имате късмет – бягайте от такъв мъж, защото с времето ще се трупат все по-големи прегрешения, а вината ще е винаги ваша.

Цветелина Велчева