За рождените дни обикновено пожелаваме здраве и да си „все така усмихнат“. Позитивизмът се възприема като нещо изцяло добро. Усмивката към живота е умение, което е за завиждане. Тайничко обаче сигурно се дразните на хората, които са винаги в добро настроение и ухилени до уши? И с право.

Оказва се, че постоянният позитивизъм може да бъде негативен, казват психолозите. Не се обграждайте с хора, които са постоянно в приповдигнато настроение и виждат винаги чашата наполовина пълна. Има нещо съмнително и подозрително в тези неизменни усмивки. Възможно ли е човек да се чувства винаги и постоянно щастлив? Учените казват не.

Предпочитайте да имате край себе си хора, които са по-искрени, по-„очукани“ от живота, по-земни. Ако денят ви е бил отвратителен, едва ли имате нужда някой да ви потупа по рамото и да ви каже: „Е, недей така негативно, де, усмихни се!“ Ако ви се е случвало, със сигурност знаете колко е неприятно и влудяващо. Понякога имате нужда просто да ви изслушат и да се съгласят с вас, че наистина това е бил един отвратителен ден, но все пак да ви окуражат, че утрешният може би ще е по-хубав. Ако споделяте проблемите си с вечния оптимист, рискувате едва ли не да се почувствате виновни задето не цените хубавите неща в живота си, а се държите като неблагодарно мрънкало, което само се оплаква.

Ако не се чувствате щастливи, не се преструвайте заради другите.

Ако нямате настроение, не се мъчете да си докарате усмивка, за да не засегнете чувствата на оптимиста срещу вас.

Бъдете себе си!

Сто пъти повече са за предпочитане искрените сълзи, отколкото фалшивата усмивка.

Цветелина Велчева