На коя любов може да се сложи етикет? Колко връзки могат да се поставят под общ знаменател? Всичко е толкова лично и индивидуално. Няма рецепта за щастие. Понякога обаче е по-добре да не се страхуваме от всичко и да бъдем по-освободени в отношенията си, да не робуваме на стереотипите. Понякога те вредят на взаимоотношенията. Кое е грешно и кое е правилно – кой може да каже? В някои случаи правилното и грешното разменят местата си.

Ето някои общоприети „лоши“ неща, които всъщност са полезни за връзката.

1. Споровете

Спорът е полезен за връзката, когато се води на допустим тон. Ако си премълчавате това, което ви дразни, обижда или наранява, е много по-лошо, защото натрупвате гняв и огорчение.

2. Флиртовете

Безобидният флирт ни помага да поддържаме самочувствието си. Когато не се прекрачват граници, той може да донесе само ползи за сексуалния ни живот и усещането за привлекателност. Не казвайте или не правете нищо, с което бихте могли да нараните половинката си.

3. Егоизмът

Здравословният егоизъм е полезен за връзката. Обръщайте внимание на себе си. Не се превръщайте в роби на домашните си задължения. Уважавайте своите желания и тези на партньора си. Поделяйте грижите за дома и децата.

4. Време за себе си

Не отблъсквайте приятелите си, не затваряйте страницата на социалния си живот. Ако не правите нищо друго, освен да се грижите за дома и семейството си, съвсем естествено е да станете скучна за партньора, а вероятно и за самата себе си. Трябва да умеете да се забавлявате и отделно. Не пренебрегвайте себе си, не изоставяйте кариерата си, ако държите на нея; нито хобитата и интересите си. Един ден ще се почувствате нещастни и ще обвините партньора си за това.

5. Не бъдете винаги честни докрай

Понякога е полезно да спестявате някои подробности. Особено ако знаете, че с това ще нараните партньора си. Внимавайте да не обидите половинката си. Ако имате критика, постарайте се да я поднесете правилно или чрез градивно предложение за някоя съвместна дейност.

Цветелина Велчева