Би било нечестно да се твърди, че даден човек е негативен по принцип. Всички си имат своите достойнства и не можем чисто и просто да обявим някого за негативен. Когато говорим за „негативни хора“, имаме предвид не самите тях, а негативната им нагласа. Важно е също да се изясни, че нищо в даден човек не е абсолютно неизменно, най-вече по отношение на емоциите. Затова никой не е изцяло негативен или изцяло позитивен. Всеки носи и двата аспекта в себе си.  Разликата е само, че един решава да гледа на живота откъм тъмната, а друг – откъм светлата страна. Тук ще се опитаме да изброим някои основни признаци, характерни за черногледите хора.

1. Опитват се да постигнат невъзможното

Животът е пълен с невъзможни неща, но някои хора не са готови да го приемат. Това разочарование е част от съществуването – невинаги получаваме онова, което искаме. Може би бихме предпочели да се родим в семейство на милионери или да имаме по-разбрани родители. Но не можем да променим нищо. И когато копнеем за нещата, които не са се случили, изпитваме горчивина и болка. Същото се случва и когато си поставяме невъзможни цели. Например като се опитваме да изглеждаме млади, въпреки че не сме. Или като се опитваме да накараме някого да се държи така, както ние смятаме за правилно, но не и той. Неосъществимите цели ни носят огорчение, неудовлетворение и мъка. Все емоции, които ни доближават до негативното поведение.

2. Предават се, когато се натъкнат на пречка

Както се уверихме, няма смисъл да си поставяме невъзможни цели. Няма смисъл и да се предаваме, когато се стремим да постигнем нещо, но се натъкнем на пречка. Не забравяйте, че всичко, което си струва да бъде постигнато, коства усилия. Успехът изисква търпение и постоянство. В живота често се изкушаваме да вдигнем ръце. Но това не е решение, когато можем да постигнем някаква цел, макар и трудно. Психоложката Хилари Уайт отбелязва, че „когато човек се предава, това е равносилно на чувството за поражение. А когато се изправя срещу трудностите, самочувствието му се повишава, независимо дали постига успех, или не“.

3. Приемат нещата прекалено сериозно

Ако не обичаме себе си и не сме достатъчно зрели, егото ни е много чувствително. Тогава не сме в състояние да толерираме провалите и непрекъснато се страхуваме да не се изложим. Освен това не посрещаме радушно ничия критика, дори ако е уместна и наистина би могла да ни помогне. Когато приемаме нещата твърде сериозно, негативната ни настройка се увеличава по отношение както на другите, така и на самите нас. Нужна е малко скромност, за да не приемаме прекалено сериозно всяка погрешна стъпка или гаф. Да се изложим или да сбъркаме е проблем само тогава, когато придаваме на ситуацията по-голяма важност, отколкото заслужава.

4. Оплакването е начинът им на живот

Всички ние понякога се оплакваме. Това прераства в проблем, само ако се превърне във форма на живот. Тогава виждането ни за света се размътва и всичко ни се струва черно. Концентрираме се върху проблемите си и нещата, които не можем да притежаваме или направим. И като резултат възприемаме крайно негативна нагласа към живота. Но в действителност става дума за стратегия, която черногледите използват, за да оправдаят ограниченото си израстване.

5. Сравняват се с другите и са настроени враждебно към тях

Много е лошо човек непрестанно да се сравнява с другите. Това показва липса на лична отговорност и идентичност. При сравнението индивидът оценява направеното от него спрямо чуждите постижения. Резултатът е нечестно и фрустриращо преживяване, което може да доведе единствено до постоянна конфронтация и недоволство. Най-лошото е, че хората, които се сравняват с други, обикновено ги очернят, за да повдигнат собственото си самочувствие. Те са щастливи, когато на другите се случват неприятни неща. Защото това поставя последните в позиция на нужда и зависимост, докато те самите се издигат едно ниво по-нагоре. Както виждате, негативната нагласа причинява само безкрайно неудовлетворение. Тя пречи на напредъка и възпрепятства позитивните отношения. Получава се омагьосан кръг, който не води доникъде. Ако подозирате, че и вие проявявате негативно поведение, не чакайте, а започнете да го променяте. Защото негативната нагласа не се отразява добре и рано или късно ще изгубите себе си.