Много хора си мислят, че никога няма да сбъркат, ако подарят цветя. Почти всеки ги обича и (както се предполага!) те винаги носят положително послание. Но в действителност има цветя с негативно значение, които могат да поставят онзи, който ги получава, в неудобно положение – стига, разбира се, да познава езика на цветята. За да избегнете цветните гафове, по-долу ви предлагаме един малък урок по етикет.

1. Жълти рози

По начало розите са едни от най-предпочитаните цветя за подарък. Но внимавайте при избора на цвета им. Защото докато розовите и червените рози изразяват различни нюанси на любовта, то жълтите означават ревност.

2. Бели кали

Белите цветя, например калите, по принцип не са проблем. От една страна, от тях често се приготвят булчински букети, понеже в тази връзка символизират непреходна любов. Но те се поднасят и на погребения и тогава са символ на вечност и надежда. Затова предимно по-възрастните хора ги свързват с нещо негативно.

3. Жълти лилиуми

Като подарък за чувствителни „познавачи на цветя“ жълтите лилиуми са много лош избор, защото символизират фалш. Много по-подходящи са белите лилии, израз на чистота и красота.

4. Хортензии

Хортензиите са нож с две остриета. От една страна, с тях подаряващият може да изразява възхищението си към някого, но може и да намеква, че онзи, на когото ги поднася, е суетна личност.

5. Макове

Сами по себе си маковете не са типичните цветя за подарък, понеже бързо увяхват. Но и по отношение на символиката си не са особено подходящи, защото означават забрава.

Очаквайте продължение по-късно през деня.