Професор Мартин Селигман, един от създателите на психологията на позитивизма, има десетки проучвания, които доказват, че позитивизмът прави живота по-хубав и по-лесен. Ето 7-те златни правила, които ще ви помогнат да се справите с лошото настроение, депресията, апатията и да подобрите начина си на живот.

1. Огледалното правило

Съвсем просто – това означава, че всеки човек, който присъства в живота ви, е ваше огледално отражение, защото неминуемо влияе на характера, на настроението, на светогледа ви, дори на самооценката ви. Чували сте за „енергийни вампири”, нали? Това са хората, които ви натоварват, които сякаш „изсмукват” енергията ви и си я присвояват. Избягвайте ги. Търсете компанията на позитивни и добронамерени хора, които не само ще поплачат за вашата мъка, но също ще се зарадват от сърце на вашия успех.

2. Силата на избора

Всичко, което се случва в живота ви, е резултат от изборите, които правите. Всяко действие води до друго действие, това е верижната последователност на събитията, които са навързани и никое не стои просто ей така в празното пространство. Някои го наричат съдба, други – Бог, трети – случайност. Науката го нарича личен избор. Разбира се, че съществуват неща, които не избираме – родителите, семейството, раждането, смъртта. Но нека това, което зависи от вас, бъде премислено. Ако имате мечтана цел, следвайте я неотклонно. Всяка малка стъпка ви приближава към желания резултат.

3. Силата на грешките

Важно е да осъзнаете, че всеки може да сгреши. Съвършенството и безгреховността са присъщи само на мъртвата материя. Затова се радвайте, че грешите и че можете да се поучите от грешките си. Това означава, че животът продължава.