На всеки се е случвало да се присвие от неприятен звук. Скърцането с нокти или тебешир върху черна дъска винаги предизвиква неприятни усещания, пише Dnes.bg.
Има си редица научни доказателства, че неприятни звуци съществуват и те карат мозъка ни да реагира, за да предпази тялото от евентуална опасност.

Според класацията съществуват 14 най-дразнещи и ужасяващи звуци на света. Кои са те?

Повръщане

Няма човек, който да не реагира негативно на звука от повръщане. Дали заради предварителната представа за противната картина, която повръщането представлява или заради давещия гърлен звук – едно е сигурно – звукът от повръщащ човек е едно от най-неприятните неща на света.

Микрофония

Били ли сте някога на събитие, на което високоговорителите изведнъж произвеждат силен пищящ звук, който пронизва ушите ви? Този звук наистина е физически болезнен за вътрешното ухо. Затова инстинктивно понечвате да запушите ушите си с ръце.

Рев на бебе

И при мъжете, и при жените се наблюдава раздразнителност от бебешкия рев. Но мъжете се оплакват повече от наличието на този шум, тъй като майките са генетично свързани с отглеждането на новороденото и плачът не им се отразява толкова непоносимо.

Скърцане на влак по релсите

Изследванията показват, че още един непоносим според хората звук, е стържещият по релсите влак. Остъргването на металните части едни в други предизвикват високочестотен неприятен звук, който отново дразни средното и вътрешното ухо.

Скърцащи части

Същото се отнася за всякакви триещи се едни в други материали, произвеждащи подобен звук – панти на врати, въртящи се колела – изобщо всичко, което се нуждае от смазване дразни слуха невероятно много.