Ако си мислите, че човекът, който винаги ви се усмихва и ви прави комплименти, е най-добрият ви приятел, лъжете се. Това вероятно е най-лицемерният. Ако върнете лентата назад, можете да си спомните колко пъти този човек ви е казвал точно това, което искате да чуете? На това му се казва ласкателство и лицемерие, но не и приятелство.

Изследователите са категорични, че най-добрите приятели се държат най-лошо. Те не се страхуват да ви кажат истината в очите, защото ви чувстват достатъчно близки. Знаят, че може да ви заболи, но залагат на честността, защото това е в основата на всички човешки отношения.

Най-добрият ви приятел ще ви каже, ако изглеждате дебела в новата си рокля, ако сте си изгубили ума по абсолютно неподходящ човек, ако не е съгласен с вас, ако не му се слуша повече за новата ви връзка, ако не харесва кучето ви и т.н.

Някои хора живеят със заблудата, че добрият приятел няма да те нарани. Така е, няма да ти забие нож в гърба, да открадне партньора ти, да клюкарства по твой адрес, да ти завижда, но ще ти каже в очите, когато нещо не му харесва. Не се заблуждавайте, че в дългосрочен план човекът, който ви прави „мили очи“, ви прави услуга. Напротив, отдалечава ви от истината и ви хвърля прах в очите. Подобно поведение си има своята причина – или търси изгода от вас, или е наистина самотен и е готов на всичко, за да има приятели.

Следващия път, когато някой ваш близък се държи лошо с вас, замислете се дали не е защото ви мисли доброто. Може би това е най-добрият ви приятел.

Цветелина Велчева