Ниското самочувствие пречи на пълноценния живот. То прави нещата по-черни, отколкото са; възпрепятства щастието и пречи на реализирането ви в живота и ви пречи да му се наслаждавате. Ниското самочувствие може да отключи дори депресивни състояния, които могат да се задълбочат и да изискат специализирана намеса.

Можете обаче да си помогнете, ако обърнете внимание на знаците навреме.

Имате ниско самочувствие, ако правите това:

1. Не приемате комплименти.

Ако комплиментите ви карат да се изчервявате или да се чувствате неудобно, това е сигурен знак за ниско самочувствие. Не отбивайте добрите думи за вас и не прекъсвайте хората, които искат да ви кажат нещо хубаво. Приемете с усмивка и благодарност.

2. Подценявате се.

Ако свършите една работа добре и ви похвалят за това, не казвайте, че не е нищо особено и че всеки е способен да го направи. Гордейте се със себе си!

3. Мислите, че постоянно ви обсъждат.

Струва ви се, че другите говорят за вас и ви обсъждат, подиграват ви се? Ако някой се смее, то почти сигурно, че обсъжда нещо около вас? Нищо от това не говори добре за самочувствието ви.

4. Водите се по чуждото мнение.

Не се страхувайте да отстоявате собственото си мнение и да го изказвате на глас. Не се стремете постоянно да се сливате с тълпата и да се придържате към общоприетото мнение, ако то не е ваше. Не подражавайте на другите от страх, да не ви порицаят или да не се изложите.

5. Сравнявате се с другите.

Нужно ли е да получите одобрение, за да сте щастливи? Нужно ли е да се оглеждате постоянно в чуждите очи, за да си „сверявате часовника“? Единственото, което трябва да направите, е да намерите онова, което ви дава усещане за пълноценност, удовлетворение и щастие. Нищо друго няма значение. Другите имат кариера? Другите имат три деца? Другите имат две висши специалности? Другите събират пари за собствен апартамент? Другите вече са се оженили и са се установили? Ако това не са вашите цели и мечти, нямат значение.

6. Не правите нищо за себе си.

Подарете си време, подарете си вещи, подарете си почивка – всичко, което ви прави щастливи. Ако никога не правите нищо за себе си, излиза, че не смятате, че го заслужавате. Обичайте себе си повече.

Цветелина Велчева