След като премине радостта от положителния тест за бременност, лекарят потвърди хубавата новина и вече имате някаква първоначална подготовка относно това какво ви очаква през следващите месеци, се появява един леко страничен въпрос, който обаче често заема важно място в ума на бременната жена.

И той е много простичък, но със сложно изпълнение – как да запази добрата си форма, без да навреди на себе си и бебето?

Всъщност – има начин. И той е комбинация от здравословно хранене (без диети) и физическа активност (ако лекарят позволи).

И точно тук възниква вторият важен въпрос – какъв спорт или двигателна активност са позволени през деветте месеца? И кои са най-честите грешки, които е добре да знаете, за да стоите надалеч от тях?

1. Гимнастика у дома

Безспорно това е най-удобният начин за поддържане на форма. Когато решите да правите това обаче, първо трябва да се консултирате с лекаря си дали конкретно във вашия случай е възможно, и второ – да не се натоварвате изведнъж.

Правилно е постепенно да увеличите натоварването, дори и да сте били доскоро активно спортуващ. Сега ситуацията е по-различна.

Когато избирате комплект от упражнения за домашната гимнастика, задължително включете и такива, които разтоварват напрежението, особено в областта на гърба, и помагат да релаксирате пълноценно.

2. Следете пулса си

Това е наистина важно, дори да правите най-елементарни упражнения. По време на спорт сърдечната честота се увеличава и трябва задължително да я държите под контрол.

Максималната граница, която не трябва да се надвишава, зависи и от възрастта на бременната жена. При 20-годишните може да достигне 140-150 удара в минута, но над 35 години е добре да не надвишава 130.

3. Започвате без подготовка

Загряването е изключително важно, независимо дали спортувате активно или у дома, дали сте бременна или не.

Прави се, защото така подготвяте мускулите за предстоящото натоварване, което пък ви предпазва от евентуални проблеми.

Не е нужно да се изпотявате още при загряването. Стигат и 10 минути лека активност, за да подготвите тялото за същинската тренировка.

На финала задължително направете и няколко релаксиращи упражнения, които ще помогнат на тялото да се отпусне и възстанови силите си.

Продължава на страницата на Новите родители