Въпреки че лошият нощен сън влияе отрицателно върху здравето, както и върху качеството на живот като цяло, 35% от възрастните хора спят по-малко от 7 часа на нощ, Част от причините са, че тревожните мисли и притеснения ни държат нощем будни. Друга част от причините обаче се крие в нашия дневен режим. Ето някои дневни навици, от които можем да се откажем, за да подпомогнем добрия нощен сън:

1. Да скочите веднага в леглото.

В края на натоварен ден най-вероятно всичко, което ви се иска да направите, е най-после да се отпуснете в леглото си. Опитайте да си създадете някои вечерни навици и може би това ще има благотворно влияние върху съня ви. Направете нещо за себе си между времето на прибиране и времето на лягане. Почетете, вземете си гореща вана, изпийте чаша чай и си пуснете някой хубав филм. Не е нужно да бъде нещо сложно и дълго, просто изберете онова, което ви помага да се отпуснете.

2. Да пиете черен чай преди лягане.

Билковият чай е известен със своя успокояващ ефект и с успешната си борба с безсънието. И докато лавандулата и лайката помагат да се отпуснете и дори подобряват качеството на съня, то други вещества могат да ви докарат стабилно безсъние. Такъв е случаят с черния чай – той има високо съдържание на кофеин и може да повиши нивата на стрес и да осуети заспиването.

3. Да се завивате с грешно одеяло.

Някои хора просто не могат да заспят, без да се завият. Но има и друг интересен факт, за който невинаги си даваме сметка – ако се завиваме с погрешен тип одеяло, това също може да наруши съня ни. Полиестерът например е изкуствена материя, която затруднява правилното дишане, регулацията на температурата на тялото, което води до изпотяване. Вместо одеяло от полиестер, изберете вълнено или памучно.

4. Да ходите вечер на фитнес.

Физическите упражнения ви помагат да се отпуснете и да се освободите от натрупания стрес, което от своя страна ще подобри съня ви. Но зависи кога ги правите. Ако тренирате прекалено късно, можете да си докарате повече вреди, отколкото ползи. Ако отидете във фитнеса час преди да си легнете например, не оставяте никакво време на организма си да свали температурата до нормалната. Ако сте нощна птица и предпочитате да работите през нощта, се придържайте към по-леки упражнения, и то 4 часа преди лягане.

5. Да пропуснете закуската.

На закуската й казват най-важното хранене през деня. И това не е случайно. Дори да нямате много време за закуска в заетата си сутрин, трябва да знаете, че ако излезете, без да сте сложили и залък в устата си, това не само влияе върху килограмите и способността ви да се концентрирате, но и върху съня ви. Хората, които редовно пропускат закуската поради една или друга причина, рискуват да развият проблеми със съня или да се чувстват раздразнени и хронично уморени.

6. Да носите пижама, докато си легнете.

Вечер нищо не изглежда по-примамливо от това да нахлузим любимата си пижама и да се разхождаме с нея у дома. Но това едва ли е добра идея. Някои пижами са прекалено топли, дебели и могат да нарушат качеството на съня ви. Опитайте се да спите с по-тънки пижами с по-леки материи като памук например или лен.

7. Да държите килим в спалнята.

Килимите правят стаята да изглежда по-уютна, но когато са край леглото, имайте предвид, че могат да окажат лошо влияние върху съня ви. Всякакви рогозки и килимчета събират много прах, бактерии и компрометират въздуха в спалното помещение. Поради тази причина качеството на съня може да бъде нарушено. Проучванията сочат, че въздухът в помещението е от ключово значение за качеството на съня.