Повечето хора приемат, че науката вече няма с какво да ни изненада, когато става въпрос за човешка анатомия, пише IFL Science.

В крайна сметка, изучаваме тези неща от хиляди години и вече сме правили дисекции на какво ли не. Всяка година се правят милиони операции и вече разполагаме с техника, която може да надникне навсякъде в човешкото тяло.

Какво още може да е останало?

Оказва се, че доста, както ни убеждава тази презентация на Даян Кели, която изучава един доста интересен анатомичен обект - пениса.

"Когато отида някъде, не минава много и хората около мен разбират с какво точно се занимавам, след което следват неизбежните въпроси", шеговито започва Даян.

"Тези въпроси имат много конкретен формат - те винаги започват с "Един приятел ми каза, че..." и завършват с "Вярно ли е?" Понякога успявам да отговоря, но друг път признавам, че се занимавам със сравнителна биология и изучавам анатомията, така че не мога да знам всичко".

"Работата ми е да откривам начина, по който еволюират органите. Да вземем например изследването на пениса. Наскоро обясних на 9-годишното ми дете, че пенисът е орган, с който спермата се предава от едно тяло в друго. Огромната част от животните притежават този орган и разнообразието в структурата му е невероятно. Това е така, защото пенисът е най-практичното решение за един основен биологичен проблем - срещата между спермата и яйцеклетките".

"Много често ме питат защо съм се захванала точно с тази област и отговорът е - заради скелетите. На пръв поглед, скелетът и пенисът нямат много общо, но това не е така. Като казвам "скелет", имам предвид не непременно човешки кокали и кости, а всяка една структура, която поддържа тъкан и има механични свойства. Преди да бъде готов за оплождане, механичните свойства на пениса трябва да се променят значително. През по-голямата част той е гъвкав и може да се огъне лесно, но за този процес трябва да стане твърд и най-вече да може да функционира правилно. Репродуктивна система, която не работи както трябва, води до индивид без възможност за потомство".

"Много животни нямат типичен скелет, а нещо, което наричаме хидростатичен скелет и именно той напомня изненадващо много на структурата на пениса. Той има централно пространство, запълнено с течност - в случая кръв - заобиколено от стена от тъкан, която е богата на вид протеин, наречен колаген.

"Когато се захванах с този проект, моят научен ръководител ме предупреди, че трябва да бъда много внимателна, тъй като това е социално притеснителна тема, а отговорът, който мога да предложа, не е толкова интересен. Дори и да докажа, че хидроскелетът и пенисът има много общо, с какво щях да допринеса за познанията по биология?"

"Това, което ми направи впечатление бе, че когато функционира, пенисът не се огъва, за разлика от хидроскелетите. Значи нещо интересно се случва в този момент. Затова взех проби от съответната тъкан и я разгледах под микроскоп. Така започна моето вълнуващо изследване на анатомията на този удивителен орган".

"Познанията за това каква е структурата на пениса и как функционира той, могат да се използват в доста широк кръг неща, не само в чистата медицина, но и при създаването на протези, роботи и всякакви други неща, за които промяната на формата и на твърдостта са важни".

Вижте това информативно видео, за да научите повече за един все още не чак толкова добре познат аспект от човешкото тяло.