Проучване, посветено на размерите на пениса в периода от 1942 до 2021 г., установи, че средната дължина на еректиралия пенис се е увеличила значително през последните 30 години, докато дължината на този в свободно състояние е останала същата. Въпреки че това може да звучи като добра (или поне неутрална) новина, водещият изследовател казва, че тя може да се дължи на фактори като излагане на химикали, които взаимодействат с нашите хормони.

Метаанализът разглежда изследвания на дължината на пениса, проведени през последните осем десетилетия. Те включват данни от 55 761 мъже от цял свят. Включени са само изследвания, при които измерването е извършено от изследовател, като са изключени всички, които разчитат на самоотчетни данни. Включени са също така само изследвания, които измерват пенисите от корена – най-задната част, с която се прикрепва към тазовите кости – до върха на главичката (меатус).

Въпреки че не е установено увеличение или намаление на дължината на пениса в свободно състояние, екипът установява значително увеличение на дължината на еректиралия пенис.

"Дължината в еректирало състояние се е увеличила значително с течение на времето в няколко региона на света и във всички възрастови групи", пише екипът в изследването. "След коригиране за географския регион, възрастта на субекта и популацията на субекта; еректиралата дължина на пениса се е увеличила с 24% през последните 29 години".

Това е увеличение от 12,3 сантиметра на 15,2 сантиметра за малко по-малко от три десетилетия.

Авторите обясняват, че са били мотивирани да сравнят размерите на пениса във времето поради други промени в репродуктивното здраве на мъжете през последните години, като например намаляването на броя на сперматозоидите.

„Като се имат предвид тенденциите, които наблюдавахме при други показатели за репродуктивното здраве на мъжете, смятахме, че може да има намаляване на дължината на пениса поради същите въздействия на околната среда", казва в съобщение за пресата водещият автор Майкъл Айзенберг, професор по урология в Станфорд.

Оказва се, че случаят не е такъв, но Айзенберг смята, че наблюдаваното увеличение може да е резултат от промени в околната среда.

"Възможно е да има редица фактори, като например излагане на химикали, като пестициди или хигиенни продукти, които взаимодействат с нашите хормонални системи. Тези химикали, нарушаващи ендокринната система - те са много - съществуват в околната среда и в нашата диета", казва той. "Тъй като променяме конституцията на тялото си, това също се отразява на хормоналната ни среда. Излагането на химикали също така е изтъквано като причина за по-ранното навлизане на момчетата и момичетата в пубертета, което може да повлияе на развитието на гениталиите."

Екипът отбелязва, че други фактори, като например техниките за измерване на дължината, температурата и състоянието на възбуда на участника, могат да повлияят на резултатите. Въпреки това те смятат, че това заслужава по-нататъшно проучване, като се имат предвид последиците, които може да има за мъжкото репродуктивно здраве.

"Увеличението е станало за сравнително кратък период от време", добява Айзенберг. "Ако наблюдаваме толкова бърза промяна, това означава, че нещо мощно се случва с телата ни. Трябва да се опитаме да потвърдим тези открития и ако това се случи, трябва да определим причината за тези промени."

Изследването е публикувано в Световния журнал за мъжко здраве (World Journal of Men's Health).

Източник: IFLScience