Мъжете са по-малко нарцистични от жените, обръщат по-слабо или никакво внимание на външния си вид. Не прекарват часове пред гардероба в чудене какво да си облекат, не обичат да обикалят по магазини за дрехи, не си падат по селфитата. Ами хич.

Е, поне повечето мъже.

Според последни проучвания мъжете, които публикуват постоянно селфита в социалните мрежи и освен това ги редактират, за да изглеждат по-добре и да съберат повече лайкове, са склонни към нарцисизъм или психопатия.

Учените от университета в Охайо провеждат проучване, което анкетира 800 мъже на възраст между 18 и 40-годишна възраст. Всички те трябвало да разкажат за пребиваването си в социалните мрежи с акцент върху снимките, които публикуват. Учените проявили особен интерес не само към честотата на публикуваните селфита, но и към процеса по самото „качване на снимката“.

Нарцистичните натури обикновено се мислят за много привлекателни, имат самочувствието на хора с външност над средностатистическото ниво. Склонните към психопатия от своя страна са по-импулсивни и не проявяват почти никакъв интерес към чувствата на околните. Този тип участници отделят много време в редактирането на снимката, педи да я направят обществено достояние в социалната мрежа. Те се интересуват най-вече от това как изглеждат в чуждите очи и ще направят всичко възможно да се представят по възможно най-привлекателния начин.

Оказало се, че мъжете, склонни към психопатия, не се занимават с редактиране, защото са импулсивни и действат прибързано. Те не се интересуват толкова от качеството на снимката или от външния си вид, колкото от това, просто да виждат себе си. Затова за този тип хора е характерно да публикуват снимките непосредствено след заснемането им.