Всички родители се гордеят и са щастливи, когато показват постиженията на децата си. Дори въпросното постижение да е просто поредното паднало зъбче. Етапите от растежа на малките са действително крачки напред в тяхното развитие. Но дали е полезно всяка малка стъпчица да става достояние на всички?

Явлението се нарича Sharenting и съществува, откакто Facebook и Instagram се трансформираха в албуми със снимки, включително и показващи най-съкровените моменти.

Преди беше на мода татковците с гордост да показват снимки на кучетата си, ловните или риболовните си трофеи, а майките носеха в чантите си неизменно по една-две снимки на децата. Сега това се случва в публичното пространство. И не става дума за 1-2 снимки, а за безброй.

Снимките на децата обаче лесно могат да се превърнат в публично достояние и да бъдат споделени без знанието на родителите. Ето какво трябва да знаете и как да предотвратите евентуалните негативни последици от споделянето.

Какво е Sharenting

Това е доста разпространен навик и се състои в натрапчивата публикация в социалните мрежи от мама и татко на снимки и видеоклипове, показващи техните деца, особено като по-малки. Тази практика се е утвърдила до такава степен, че се наложи да се измисли нов израз, за ​​да се идентифицира – Sharenting.

Показването на децата започва още от първия ултразвуков преглед, минава през раждането, първите стъпки, загубата на първия зъб и т.н. И така се превръща в нещо като социален документален филм, в който е възможно да се проследи техния растеж. Звездите не правят изключение и също подвластни на новата мода.

Но всичко това крие и своите рискове, обяснява Джанлуиджи Бонаноми, IT журналист и експерт по комуникации в Италия.

„Родителите и най-вече майките са склонни да публикуват снимки и видеоклипове на своите деца, преди всичко с желанието да покажат техните умения и уникалност, както и да получат харесвания и коментари, доказващи онова, което те вече са видели в малките. Това е последица от историческия период, който преживяваме – навлизането на дигиталната ера в ежедневието и стремежа да бъде споделен всеки аспект от живота, без каквато и да е поверителност“, обяснява експертът.

Какви са рисковете

Въпреки че може да изглежда безобидно, споделянето е феномен, който не бива да се подценява и трябва да се третира с необходимото внимание. Всъщност поставянето на онлайн изображения на децата, може да има важни последици и в дългосрочен план, които често сме склонни да игнорираме, избирайки поредната ефектна снимка, която да публикуваме в социалните мрежи.

Ето и конкретните опасности, свързани със споделянето, които е добре да знаете и да действате малко по-разумно, когато искате да покажете бебето или порасналото си дете.

Първият проблемен аспект несъмнено е този на неприкосновеността на личния живот. Непрекъснатото споделяне на лични изображения означава, че всеки може да има достъп до значителна част от живота ви. Със сигурност децата не са наясно и следователно не са съгласни с това. Но в даден момент за тях ще бъде събран солиден архив от снимки, до които всеки би могъл да има достъп. В някои страни вече има дела, заведени от юноши срещу родители, именно заради нарушаването на неприкосновеността на личния живот. Да не говорим, че предоставянето на такива данни в социалните платформи може да ги изложи на възможна кражба на самоличност.

Така че споделянето на снимки представлява заплаха не само за личния живот, но и за безопасността на децата. Особено, ако тези снимки попаднат в ръцете на злонамерени хора.

От друга страна, малките деца, чиито изображения показвате, ще пораснат и ще станат тийнейджъри. Това е деликатен период, в който те лесно могат да попаднат под кибертормоз, като основа на изнудването може да се превърне именно някоя стара тяхна снимка.

Продължава на страницата на Новите родители