Някои хора обичат да си правят селфи по няколко пъти на ден и да го споделят в социалните мрежи. Други не само че не разбират ползата от това, но дори се присмиват на пристрастените към подобен тип снимки и себепоказване. Оказва се обаче, че селфито е препоръчително и полезно да бъде част от ежедневните ви навици.

Науката препоръчва да си правите селфи, защото:

1. Селфитата могат да бъдат детектор за болести.

Според изследване селфитата помагат на лекарите да установят някой медицински проблем като сърдечни проблеми например. Определени лицеви знаци подсказват за повишен риск от сърдечни заболявания. Обработката на селфитата чрез изкуствен интелект и по определен алгоритъм спомага за установяването на сърдечно-съдови заболявания. Проучването е все още в ранен етап, но дава обещаващи резултати.

2. Говори за грижа към себе си.

Според друго изследване селфито помага на хората да се разтоварят и да обърнат внимание на себе си. Един от участниците споделя: „Работата ми е много натоварена. Има дни, когато почти не ми остава време да дишам дори. Селфито ме разтоварва от напрежението.“

Други участници в изследванията посочват, че селфито им дава стимул да излязат от вкъщи, да се приведат в подходящ вид, да се погрижат за себе си.

3. Подобрява настроението.

Друго изследване сочи, че хора, които в продължение на няколко седмици си правят всеки ден усмихнати селфита, са във видимо по-добро настроение в сравнение с други, които не правят изобщо. Изпращането на снимките на приятели пък също допринася за усещането за щастие и удовлетвореност. Като че ли селфито има още по-голяма тежест, когато очаквате с нетърпение да го споделите с някого.

4. Подобрява социалните контакти.

Изпращането на снимка на някого може да оведе до много неща – на първо място заздравявате връзката си с този човек, като му показвате лично отношение и изразявате доверието си към него. Все пак снимката е нещо интимно. На второ място, бихте могли да провокирате ответна реакция, като и човекът отсреща ви прати снимка на нещо, което обича, или на място, където се намира в момента. И не на последно място, изпратеното селфи до някого може да провокира приятен и неочакван разговор.

5. Запечатване на момента.

Като всяка снимка, така и селфито е отличен начин да запечатате специален момент, към който да се връщате по-късно с усмивка. Още по-забавно е, ако си направите групово селфи – то създава още повече настроение и ви свързва с повече хора, защото можете заедно да си спомняте по-късно за този ден.

Bright side