Какво знаем за алкохола? За спиртните напитки битуват заблуди, които приемаме за истина, без дори да се замислим. Някои от тях са в сферата на градските легенди, други изглеждат просто очевидни. И все пак, преди да седнем за поредното „наздраве“, не е лошо да поопресним знанията си и да отсеем митовете от истината.

1. Жените могат да „носят” колкото мъжете

Това в действителност не е чак толкова разпространен мит, но звучи политически коректно и понякога се изтъква като аргумент в споровете жени - мъже. Е, не е вярно. При еднаква височина и тегло жените абсорбират 30% повече алкохол в кръвта си от мъжете – ерго, дамите се напиват по-бързо със същото количество алкохол.

Това е така, защото структурата на нежния пол се характеризира с по-висок процент на телесни мазнини, които не допринасят за обработката на алкохола, и с по-малко съдържание на вода, което пък спомага за по-високата му концентрация в кръвта.

Освен това мъжете разполагат с по-голямо количество от ензима ADH, който разгражда алкохола в стомаха, преди той да отиде в черния дроб. 

На практика по-голямата телесна маса е допълнителен фактор, който повишава алкохолната издръжливост на мъжа.

2. Пиенето убива мозъчни клетки

Прави ли ни алкохолът по-глупави? Става дума за това дали пиенето убива мозъчни клетки, а не за „героични“ изпълнения в нетрезво състояние. Според изследвания на Куинслендския институт за мозъка в Австралия и Университетската болница в Хайделберг, Германия, всички можем да си отдъхнем – алкохолът не уврежда мозъка, колкото и да ни боли глава на следващата сутрин. Той не убива мозъчни клетки, само временно затруднява работата им и всички настъпили промени са напълно обратими. Многобройни изследвания потвърждават още, че умерената консумация на вино е добра профилактика срещу деменция, сърдечносъдови заболявания и инсулт.