Мeджугорие и избраниците на Госпа

23 януари 2017 г., 12:18
314

Снимки и текст: Йорданка Трон © vitoshaword.com 

В Меджугорие можеш да отидеш само с покана.

Нещо четено, чуто, видяно трябва да ти обърне внимание на това място и да те привлече да го проучиш. Нещо вътре в теб трябва да те накара да пожелаеш да отидеш. И нещо от вън, от ефира да ти помогне да го направиш.

Това се случи с мен през една скорошна пролет. Видях по телевизията предаване, в което се споменаваше и за Меджугорие. Нещо ме накара да проуча мястото, нещо ме привлече и така „случайно“ се нагласиха нещата, че няколко месеца по-късно в един юнски ден се оказах със семейството си в Меджугорие. Иди проумей…

Мястото има особена вибрация. Усеща се още на влизане. Сякаш времето тук има различна разтегливост от времето в останалия свят. Според мерките на материалния свят пък може да се определи като едно добре застроено селище. Сгради от всякакъв размер, архитектура и цвят се надпреварват за вниманието и оценката на минувача. Повечето са хотели, това е и най-печелившото от туристическа гледна точка място в Босня и Херцеговина.

А историята на Меджугорие има толкова скромно начало. Преди около тридесет и пет години група разхождащи се деца виждат Богородица/Госпа (на хърватски) на един от баирите около селото. Какво точно се е случило е разказано на много места в интернет: прочетете на български език тук, разгледайте сайт за български поклонници тук, надникнете в дискусии и коментари тук и изгледайте отличен филм на ББС за началото тук (изцяло си заслужава похарченото време, много обективно изложение на събитията). Ето и кадри от филма.

Децата били преследвани по времето на Тито и от властта, а донякъде и от църквата, свещеник Jozo Zovko, който им помагал бил затворен за три години, накарали ги да направят всякакви изследвания за наркотици и алкохол, детектор на лъжата, били обвинявани във всевъзможни грехове, семействата им страдали. Католическата църква не искала да реши дали срещите са истински или не. В началото само свещеник Jozo Zovko помагал на децата, самата църква била против подкрепата и насърчаването на подобни неща – църквата искала Госпа да е само в сградата на църквата, а не по баирите на селото, а и конфронтация с режима в Белград не била препоръчителна. Децата обаче следвали казаното от Богородица и се съобразявали само със сърцата си, каквото и да им струвало това. Има игрален филм с Мартин Шийн на тази тема.

Времената се променили, децата-визионери се променили, някои от тях не са най-добри приятели днес, някои имат собствени църкви в двора си, някои са построили хотели-замъци – все неща, които не изглеждат до там духовни. Едно е останало постоянно – нито за миг нито един от визионерите не е променил първоначалното си твърдение за срещите си с Богородица. И до сега няма обяснение как всички до един по време на транса могат да понесат безнаказано например светлината на греещо слънце в очите си. Няма обяснение и за отчаянието, която ги обхваща, ако срещите се разредят или спрат.

Хиляди хора се стичат в Меджугорие от първите срещи на децата с Богородица до днес. Посетителите са между милион и два милиона на година, зависи от къде черпите статистиката си. Особено много хора се събират на всяко второ число на месеца, когато едно от момичетата Миряна има и до днес срещи с Богородица на подстъпите към хълма, където са се видели за пръв път преди повече от 35 години. Има винаги youtube видео след всяка така среща. На 25 юни всяка година пък се отбелязва годишнина от първата среща на всички деца с Богородица. Повечето от тях се опитват да присъстват.

Ето карта на центъра на Меджугорие, за да се ориентирате по-добре кое къде е:

e4es

Ето как изглежда мястото от т.7 на схемата към църквата на открито (т.2) , когато е свободно:

%d0%bc%d0%b5%d0%b4%d0%b6%d1%83%d0%b3%d0%be%d1%80%d0%b8%d0%b5-26-vi-2015-1

 

Пригодения за всякакви атмосферни условия и повдигнат с няколко стъпала за по-добра видимост олтар (т.2):

%d0%bc%d0%b5%d0%b4%d0%b6%d1%83%d0%b3%d0%be%d1%80%d0%b8%d0%b5-28-vi-2015-22

Има надпис и на български:

%d0%bc%d0%b5%d0%b4%d0%b6%d1%83%d0%b3%d0%be%d1%80%d0%b8%d0%b5-28-vi-2015-23

Вижте продължението на страниците на vitoshaword.com.

 

 

Коментари