Сегед и Морахалом – където свършва бозата

17 май 2017 г., 12:28
1722

Снимки и текст: Йорданка Трон / vitoshaword.com

Чичо ми беше изключителен зевзек. От тия, с които като говориш около час, след това се смееш и на показан пръст през остатъка от деня. Ръсеше смехории една след друга и лафове, които да си записваш. Никога не знаех кои са негови и кои е заел от някъде, защото и да ги чуеш от друга уста – те просто не излизаха по същия начин. Особено, когато си да кажем на 9. Понякога чичо ми ходеше и на работа, но не съм сигурна и до днес каква беше тя. Спомням си обаче как си идваше за почивните дни на село, където баба ми ме гледаше през лятото. Наливаше си от виното на дядо още с влизането, сядаше под асмата със зареян към отсрещния баир поглед, клатеше глава на някаква своя мисъл, прехапал долна устна само от едната страна и почти сериозно ми казваше:

– Малка си, но знай, детенце – там, дето свършва бозата, чак там почва Европа. Запомни го от чичо си това.

И аз го запомних.

Запомних най-вече защото беше безкрайно необичайно да хванеш чичо ми сериозен. За да проумея самия смисъл на казаното обаче, ми трябваха няколко десетилетия жизнен опит.

Пораснах и взех да пътувам, къде по малко, къде по повече. Минавах много пъти през много граници, но една с особена важност – сръбско-унгарската граница.

карта

Сегед е много приятен град, през който съм минавала многократно, но никога не съм спирала, за да разгледам. Миналата есен реших да поправя този пропуск. Вероятно не беше идеалното време, имайки пред вид колко удавен в емигранти е пограничния район между Сърбия и Унгария, но за изчистване на това положение перспективи скоро няма, тъй че решихме да намерим място да преспим два дни някъде, за да можем да пообиколим.

Сегед е очарователен за разходка, особено вечер. Няма много хора, всичко е чисто и осветено. Основните булеварди в центъра са пешеходни, места за паркиране се намират, а кафетата и като дизайн, и като меню са приятна смесица между виенска сладкарница и парижко улично кафе.

аSzeged (12) - Copy

аSzeged (10) - Copy

аSzeged (4) - Copy

Няколкото университета в града: Attila Jozsef University, Ferenc Liszt College of Music, Gyula Juhasz Teacher Training College и the College of Food Technology and Engineering са се обединили през 2000г. в University of Szeged. Университетът може да се похвали и с преподаване на чужди езици, както и с отлични медицински, зъболекарски и фармацевтичен факултети. Ето входа на медицинския:

аSzeged (8) - Copy

Pride of Szeged е специален вид червен пипер, който се се произвежда в района и се продава по цял свят, но с особен успех се ползва зад океана. Видяхме хората, които обработватваха полето в околностите на града през тази късна есен; предполагам част от тях са поддържали посевите и обработката именно на този толкова важен продукт.

Сегед е залят от изключително тежко наводнение през 1879г. Много хора загиват, а повечето обществени сгради и домакинства са унищожени – останали незасегнати едва 300 от 6 300 постройки. Възстановен с помощ, пари и общите усилия на повечето големи европейски градове, Сегед придобива нов, модерен вид. Жителите му дават обет да изградят катедрала, с надеждата, че това ще попречи на подобни събития за в бъдеще. В града имало останки от много стар храм, посветен на свети Димитър. Върху него изградили тази катедрала, успели да я завършат през 1930г.

Szeged Cathedral (1) - Copy

Szeged Cathedral (2) - Copy

Богородица е закрилницата на Унгария, а Стефан I Унгарски е първия официално коронован крал – бил е унгарския Борис I Покръстителя и цар Петър Миролюбеца в едно. Толкова го обичат и уважават, че го направили светец. Приживе дарил символично на Девата короната си, с молба да пази и напътства всеки бъдещ неин носител. Сега три метрова статуята на Богородица с короната на Унгария на главата и наметалото на свети Стефан (свети Ищван) е изправена над централната входна врата на катедралата в Сегед. От двете ѝ страни са изографисани дванадесетте апостоли. Двете странични врати се наричат Война (лявата) и Мир (дясната).

В минутите на нашето посещение имаше и двойка, които позираха с голям ентусиазъм за сватбената си снимка точно преди вечерната маса.

Szeged Cathedral (3) - Copy

Вижте целия текст на страниците на vitoshaword.com.

Ключови думи:
Коментари