Сгушена между високи скални образувания, Чернелка кротко пълзи ту между тях, ту под тях, ту се изгубва от пътя им и се озовава в средата на някоя ливада. По поречието ѝ от едната страна съвсем естествено се е образувало малко красиво селце, наречено Горталово. От него води началото си екопътектата, която носи името на самата река.

Живописната местност свързва две села едно с друго – Горталово с Къртожабене. От която и страна да решиш да направиш своето пътешествие, със сигурност ще бъдеш потопен в една невероятна атмосфера, за която допринася многообразието от растителни и животински видове.

Съвсем в началото на екопътеката пред теб ще се изправи няколкометрова скала, състояща се от две части. Скалата, която Крали Марко е разцепил…

В началото ще имаш усещането, че навлизаш в друга реалност (но не се потапяй твърде надълбоко в нея, защото още първото липсващо мостче ще те върне обратно на земята!). На места тясната пътечка се превръща в част от обширни поляни. Там можеш да спреш на някоя пейка, да изпиеш по една бира с приятели в изградените беседки, дори да се възползваш от наличието на барбекю.

Снимка: Widerland

Обикновено в пролетните месеци мостовете, които преминават над реката, липсват. Но с повече желание и чифт сандали можеш да обходиш цялата еко пътека. 

Има значение през кой сезон посещаваш екопътеката. Дори и да няма мостчета, не е никакво усилие да я прекосиш. Имай предвид обаче, че когато ние ходихме – в началото на лятото, тя не беше поддържана. Тревата и храсталаците на места се издигаха и над мен. Казвам всичко това не за да разубедя някой ентусиаст, а за да си наясно какво да очакваш. 

Ако не искаш да минеш по целия този път, можеш да вземеш едно одеяло със себе си, малко храна и прекараш деня си в едната част на екопътеката. Частта, която е наистина привлекателна.

Дори и да не намериш своето място под дебелите сенки между дърветата, поради големия брой хора, посещаващи мястото през почивните дни, има и друга алтернатива. Тя е крайбрежието на реката в самото село. Едно много красиво село! Всяко кътче тук разкрива нови полянки, нови хълмове, нови пътечки, проправящи си път през склоновете, обрасли с дървета.

Снимка: Widerland

Мястото, на което се настанихме, беше спокойно и тихо. Само следите от гумите на колите, многократно преминавали от тук, и къщите в далечината зад нас, напомняха човешко присъствие.

Ако предпочиташ този вариант – чудесно! Няма да я има нито миризмата на скара, нито шумните разговори. Само ти, приятелите ти, маргаритките, и скалите, пазещи спомена от някогашното ниво на водата. 

Как се стига до екопътека Чернелка?

Екопътека Чернелка се намира в близост до Плевен, а началото си води от село Горталово. Можете да стигнете с автомобил до селото. 

Ние се придвижваме с крайградски транспорт. Автобуси от Плевен и Горталово и Картожабене има. Самата екопътека свързва двете села, така че не е нужно да се връщате обратно, ако решите да я преминете.

Автор: Нели Средкова / Widerland

Чети още преживелици - последвай Нели във Facebook.

Gallery

Снимка: PhotographerMahmudov

Gallery

Снимка: PhotographerMahmudov

Gallery

Снимка: Widerland