Камчия е идеално място за теб, ако искаш хем да си на море сред природата – разбирай в гората, хем да почиваш в регламентиран къмпинг – със санитарен възел и ток. Няма голяма шумотевица, слабо затроено е. Основно намираш бунгала, каравани и тук-там по някоя разпъната палатка. 

Моята Камчия

Беше едно лято, август, когато за пръв път попаднахме в Камчия. Не беше случайно, напротив. Това място отговаряше на всичките ни критерии, поне по информацията, с която се бях сдобила.

Оттогава всяка година се връщаме. Понякога само минаваме, а друг път – оставаме. За по няколко дни и за по няколко изгрева. Спим на палатка, но бунгалата преобладават. Плени ме гората. Заради нея идваме, и заради спокойствието.

Снимка: Widerland

Снимка: Widerland

Къмпинг Нептун

Не само че открихме едно райско (според моите представи) място, но и се настанихме в прохладен и сенчест къмпинг – Нептун. Разпънахме палатката под дърветата.

Сутрин се събуждах от песента на птиците, а не от сауната, в която се е превърнала палатката ми. Пиех кафе или под дебелата сянка на дърветата, или на масата в началото на къмпинга. Включвах лаптопа в мрежата. Работех. Сред природата, до морето.

Камчия е предпочитана от семейства с малки деца. В Нептун всяка година идват едни и същи семейства – някои с каравани, други – отсядат в бунгала. Обстановката е по-скоро приятелска, много от семействата се познават, а децата винаги си имат компания. 

Снимка: PhotographerMahmudov

Природа и спокойствие

Самият бряг е на няколко минути пеша. Няма хотели, няма безброй заведения. Тук все още човек е сред природата, макар и да има повечето от удобствата на ежедневието.

В района, в който отсядаме ние, има 3 заведения. Едното от тях е с веранда, разположена над плажа. По парапета са наредени саксии с червени цветя. Красиво е вечер. Романтично. Ти, морето и луната, отражението на която се разлива във водата и сякаш вълните го грабват и го понасят нанякъде. 

Снимка: PhotographerMahmudov

Пусто е след залез слънце по плажа. Само звездите гледат. Всичко е черно – и небето, и морето. Единствено белият Млечен път се откроява. И разкрива мъничка част от съвършенството на Вселената. 

Разходка с лодка

Ако искаш да си подариш едно по-интересно изживяване, можеш да тръгнеш пеш към устието на река Камчия. Не е далеч. Следвай я. Скоро ще стигнеш до централната на комплекса.

Там можеш да поплаваш с лодка по реката, докато се любуваш на гъстите лонгозки гори по крайбрежието ѝ. 

Цени за палатка в къмпингите в Камчия

Предвид факта, че съм срещала цени за 4-местна палатка от 40 лв. (нелепо за мен, все пак ще спя в собствената си палатка на земята), е важно да напиша ориентировъчни цени:

  • В Нептун цената на нощувка (без значение от големината на палатката) е около 12 лв. Цената е за палатка, а не за човек. Допълнително можеш да се информираш от Фейсбук страницата на къмпинга.
  • Не помня каква е цената на нощувка в Рай, но е сходна. Не предпочитаме този къмпинг, защото всички палатки са разпънати под слънцето, почти до брега. За мен това не може да е пълноценна почивка. Но ако ти нямаш нищо против, мисля, че Рай осигурява достатъчно удобства.

Много хора идват тук с каравани или наемат бунгала предимно. Направило ми е впечатление, че палатки в другите къмпинги няма. Възможно е желаещите за подобна нощувка да са по-малко и това да е причината. Така че, ако си харесаш местенце там, свъжи се със стопаните и ги попитай.

Преди да тръгнеш към Камчия, прочети птеписите за Крапец и Иракли. Може пък и тях да включиш в пътешествието си.

А ако още не си решил категорично палатка или хотел – виж защо си заслужава да си подариш няколко дни на палатка.

Провизии

В курорта има всичко, от което се нуждаеш. През деня хора от близките села идват и продават продукцията си. Един от магазините работи до полунощ. Тук можеш да изпиеш и някоя бира, както и кафе на сутринта. Има и денонощен магазин, от който можеш да си купиш всичко – от вода, до четка за зъби.

Освен това не липсват заведения, в които можеш да хапнеш нещо вкусно.

Снимка: Widerland

Снимка: Widerland

Как се стига до Камчия

С междуградски транспорт: Има два пъти дневно автобус от Варна за Камчия. Разстоянието е около 25 км. Можеш да хванеш и автобус за Бургас и да слезеш на разклона за Камчия. Тогава трябва да повървиш пеша поне 30 – 40 минути. Директните автобуси са сутрин около 8.00 часа и следобед около 16.00 часа.

Кратка информация

  • Биосферен резерват Камчия е създаден в средата на миналия век с цел да запази лонгозките гори, разположени по долното течение на едноименната река. Горите се характеризират с вековни широколистни дървета и вечнозелени лиани.
  • В лонгозката гора се срещат около 40 вида дървета, 26 вида бозайници и 258 вида птици. Около 1/5 от птиците присъстват в Червената книга на България.
  • Лонгозките гори са рядко срещани в умерените ширини. В България обаче такива гори има около устията на няколко реки: Ропотамо, Велека, Батова и Камчия.

Автор: Нели Средкова / Widerland

Чети още преживелици - последвай Нели във Facebook.

Gallery

Снимка: PhotographerMahmudov

Gallery

Снимка: PhotographerMahmudov

Gallery

Снимка: Widerland