От Нгуен Хон Мин (Nguyen Hong Minh)

Пещерният комплекс Шондонг в националния парк Фонгня-Кебанг, разположен в Сон Трах, област Бо Трах в провинция Куанг Бин във Виетнам, е една от най-големите естествени пещери, на които сме се натъквали някога. Тя е открита за първи път от селянин на име Хо Кхан. През 1991 г., докато проучва дълбоките кътчета на гората, той се укрива случайно в тази пещера.

Шондонг е мечтана дестинация за всеки, който обича да странства или да се губи сред природата. Цел, която вероятно искате да осъществите най-малко веднъж. Откакто пещерата Шондонг стана достъпна за туристи и се прочу по цял свят, винаги съм си мечтала да поема на това пътешествие.

Добавих Шондонг към списъка си с мечти, които трябва да осъществя, преди повече от 10 години. И сега най-накрая успях да превърна този свой блян в реалност. Цената на входния билет - 3000 долара – въобще не е малка, а периодът на чакане от 1 до 3 години може да се окаже много дълъг за почти всеки. Освен това обследването се случва под график, който е много взискателен както по отношение на здравето и духа, така и що се отнася до уважението към природата. Освен това по време на пътуването до Шондонг през май 2022 г. бях най-младият човек в 10-членната група.

Още информация: Facebook

Gallery

Времето през май е изключително приятно. Много е красиво и е идеално за пътешествия

За мен лично Шондонг бе една мечта, която преследвах в продължение на 10 години. През септември 2021 г., когато епидемията от COVID-19 бе във вихъра си както Виетнам, така и по света, се натъкнах на съобщение за графика на обследване на Шондонг за 2022 г. Заради последиците от епидемията достъпът до Виетнам бе забранен за туристи. Това означаваше, че ако си купех билет сега, нямаше да ми се налага да чакам дълго (2 или 3 години), а едва 8-9 месеца. През 2023 г. щях да навърша 30 – по това време във Виетнам вече започват да гледат на теб като на „стар“. Ето защо исках да осъществя своята мечта, преди да навърша този юбилей. Взех решение набързо и използвах всичките си спестявания, които бях събрала по онова време, за да си купя билет и да се запиша за този период.

До пътешествието ме деляха 9 месеца, като през това време нямах нито работа, нито доходи, но това не беше чак толкова лошо. Разполагах с повече време, за да правя кардио упражнения у дома, да отслабна и да науча повече за Шондонг чрез влогове и преживявания, споделени от други пътешественици. Като човек, който обожава спорта, разбирах колко важно е да се подготвя физически за пътешествието да покоря Шондонг. Съсредоточих се върху изграждането на добра физическа сила, подобряването на дихателната си издръжливост и укрепването на мускулите на краката и раменете.

Снимка: Nguyen Hong Minh

Gallery

По пътя към пещерата, в едно малко поточе, има скала с една голяма естествена дупка.

Шегувахме се, че всеки, който минава оттук, трябва да хвърли камъчета в дупката – това е равнозначно на „купуването на билет“, който ни позволява да прекосим потока.

Снимка: Nguyen Hong Minh

Gallery

След няколко часа ходене в гората видяхме входа на Ханен

Ще посрещнете новия ден със звука на чуруликащи птички. Малко след това вашето пътешествие ще ви отведе до пещерата Ен, която е пълна със сталактити на милиони години. Те са се образували от водните капки, стичащи се от купола на пещерата.

Снимка: Nguyen Hong Minh

Gallery

Тези миниатюрни кули са образувани от природата – състоят се предимно от вода и пясък

„Пясъчните кули“ са се образували от водните капчици, падат от тавана и разместват пясъка. Онези части, които са блокирани от камъчета и по-големи камъни, все още са непокътнати.

Снимка: Nguyen Hong Minh

Gallery

В Ханен можехме да видим „малък плаж“ с пясъчна ивица и зелена вода.

Виждахме естествена пясъчна ивица, разделяща зеленото езеро на две части – от едната водата е топла в нея има риби, които ви правят масажи, а другата е изключително студена.

Снимка: Nguyen Hong Minh

Gallery

Първата карстова дупка, през която слънчевите лъчи успяват да проникнат. Когато е мъгливо, всяко камъче блести

Накъдето и да погледнете, зад гърба ви ви очаква дълбока бездна. Когато хората се стреснат, първата им реакция е да се свият. Всъщност обаче когато катерите планина, трябва да разкрачите широко крака – до широчината на раменете си – и да се отпуснете назад, да прегърнете тъмнината, от която се страхувате. Просто се дръжте здраво и бъдете наясно със следващата си стъпка и ще преодолеете [страха си].

Обследването на Шондонг изисква използването на специализирани въжета почти ежедневно. Екип от експерти по безопасността помагат постоянно и създават въжени системи, които позволяват на посетителите да използват силата на ръцете си и захвата на стъпалата, за да се придвижват по предизвикателни пасажи. За да влезете в пещерата, трябва да се спуснете по гладка и хлъзгава скала, а за да излезете - да се изкачите по Виетнамската стена - 90-метрова гладка сталактитна стена, която има ту стръмни, ту 90-градусови участъци. Многократно по време на пътуването ще трябва да се люшкате над подземни реки в тъмното и да изкачвате скали, които гледат към дълбоки пропасти.

Казват, че преодоляването на Виетнамската стена е най-страшната част от пътуването. Камъните са потопени в студена вода, наподобяват хлъзгав мазен тиган и тестват решителността на ръцете и краката н пътешествениците. Насреща се простира вертикална бездна, а зад нея – дълбоко синьо езеро. Избягвайте да гледате нагоре или надолу – вместо това се съсредоточете върху всяка своя стъпка, всяко вдишване и издишване. Прочистете съзнанието си от мислите, елиминирайте страха и шума и разчитайте единствено на ръцете си и на тишината.

Снимка: Nguyen Hong Minh

Gallery

Снимка: Nguyen Hong Minh

Gallery

Слънчевите лъчи карат всичко да изглежда като рай

Нямах никакви конкретни очаквания; просто исках да се наслаждавам на всеки момент. Въпреки това реалното преживяване надмина всички мои представи. Пещерата беше заобиколена от варовикови образувания с различни форми и размери, а сводът ѝ наподобяваше тавана на църква. Когато погледнах в далечината, видях спираща дъха градина, напомняща Едем - с мъглив фон през следобеда и небе, обсипано със звезди като стъклени парчета през нощта. Всяка сутрин, когато се събуждах в пещерата и се взирах в карстовия отвор, с нетърпение очаквах момента, в който лъч светлина щеше да проникне в пещерата , да освети изумруденозеленото езеро и да създаде сцена, напомняща път към рая. Нощите бяха тихи и изпълнени с ехо, в което се чуваше дори звукът на една-единствена водна капка. Говореше се, че понякога между 3 и 4 часа сутринта в пещерата се чувало пляскането на криле от гигантска птица. Пребиваването в Шондонг ме накара да се почувствам така, сякаш съм се върнала милиони години назад във времето – в един подобен на приказка живот.

Снимка: Nguyen Hong Minh

Gallery

Още пейзажи в пещерата край втората част на карстовия отвор.

Снимка: Nguyen Hong Minh

Gallery

От другата страна на вече споменатия карстов отвор можехме да видим как слънчевите лъчи нагряват мъглата във вътрешността

За щастие, по време на престоя си в пещерата не срещнах диви животни. Често, когато мислим за пещери, ги свързваме с тъмнина, объркване и неудобство – досущ като жилищата на "древните хора". В действителност обаче пещерите могат да служат като сигурни убежища, които предоставят подслон от екстремни метеорологични условия и диви животни.

Снимка: Nguyen Hong Minh

Gallery

Тук осъзнах колко дълъг е бил преходът в самата пещера.

Снимка: Nguyen Hong Minh

Gallery

Съпоставете размера на пещерата с човешкия

Когато става дума за Шондонг, е важно да натрупате предварително известни познания, свързани с дългите походи, въпреки че по време на пътешествието ще ви придружават водачи и експерти. Това ще ви позволи да бъдете проактивни, да не изоставате от групата и да избягвате ненужни грешки. Понастоящем екскурзията из Шондонг изисква от вас стабилна подготовка преди самото пътешествие. В случая не става дума само за това да си приготвите правилната екипировка и да се погрижите за здравето си; трябва също така да подходите с висока степен на решителност, да осъзнаете, че това е пътуване на преживяването, което ще възстанови връзката ви с природата. Освен това отделете си време и прочетете внимателно графика, за да знаете къде ще ходите всеки ден и да можете активно да наблюдавате, да снимате и да се потопите изцяло в преживяването. Полезно е също така да научите малко повече за геоложката структура и растителността на района, тъй като това ще обогати личните ви находки по време на пътешествието.

Снимка: Nguyen Hong Minh

Gallery

Гигантски сталактит с формата на камбана.

Снимка: Nguyen Hong Minh

Gallery

Основната характеристика на Шондонг – т.нар. „сватбена торта“ – може да бъде видяна и от други места

По време на самото пътуване – и след всички необходими приготовления - единственото нещо, което се изисква от вас през четирите дни на обследване на пещерата Шондонг, е да се потопите в природата, да оцените красотата на мястото и да развиете по-дълбока любов към родината си. Това е и една възможност да откриете скритата сила на волята у себе си. По време на пътуването обърнете внимание на навиците си за хранене и почивка. Храната ви ще бъде приготвена хубаво, така че полагайте усилия да се храните правилно, да се хидратирате и да си почивате достатъчно, за да поддържате енергийните си нива през четирите дни. Друг важен аспект, който трябва да запомните, е винаги да следвате напътствията на водачите и експертите, да стоите с групата през цялото време и никога да не тръгвате сами без надзор. Ако се изгубите или нараните, може да бъде особено опасно и да се отрази на целия екип. Самото обследване на пещери е свързано и с възприемането на природосъобразни практики – никой не трябва да оставя след себе си отпадъци или да замърсява водата с вредни химикали. Всичко, което внесете със себе си, трябва да бъде изнесено. Устойчивият туризъм и инициативите, основани на общността, са по-важни от всякога и трябва да бъдат възприети по време на вашето приключение.

Снимка: Nguyen Hong Minh

Gallery

Това е изходът на Ханен – той е висок 120 м и широк – 140 м.

Снимка: Nguyen Hong Minh

Gallery

Посред нощ в пещерата направих снимка с дълга експозиция на буквите “Sơn Đoòng”

Честно казано, това, което ми даде Шондонг, беше прекрасно. Пътуването до пещерата не беше твърде тежко и рисковано, но изискваше издръжливост, гъвкавост и малко сила. В тъмните пещери и свещените гори имаше много неща, които допреди не бях виждала никога, като например пиявици, отровни листа, листа, предизвикващи сърбежи, кал, пчели, паяци, хлъзгави скали, бродене през калта... Приех тези неща като част от дивата природа. Без паника, без напрежение и без фантастични очаквания.

След 4 дни катерене и преходи осъзнах, че именно личният ми страх пречи на напредъка ми, а не острите, стръмни скали или бурната вода. Някога бях човек, който се страхуваше от контузия на крака, страхуваше се да не загуби пари, да не загуби работа, да не бъде съден от другите… Може би това е възможност да се вслушам в себе си и да укрепя връзката си с природата и с райската родина…

Снимка: Nguyen Hong Minh