Когато човек отива някъде на екскурзия, обикновено си мисли какви забележителности иска да види, кои места да обиколи, къде да хапне вкусна храна, а не как ще бъде измамен. Всяка държава обаче си има своите измамници, които преследват туристите и си имат трикове, с които да им измъкнат пари. Тази статия ще ви разясни защо например в Египет никога не трябва да отговаряте на някого, който ви пита: „Накъде отивате?“; защо е по-добре да попитате фотографа в Русия от колко облекла се състои фотосесията с костюми; как да не платите много повече от това, което сте консумирали, в ресторант в Италия. Пазете се от:

Гривни на приятелството.

Къде? В Гърция, Испания, Франция и Италия.

Тук измамниците разчитат на вашето изумление, внимателно следят доколко сте възхитени от средата, която ви заобикаля, дали разглеждате всичко с широко ококорени очи и почти паднало чене от възторг. Ако сте от тези туристи, спукана ви е работата. Измамниците със сигурност ще се приближат към вас и без да ви попитат, директно ще завържат гривна на приятелството на ръката ви. След това, разбира се, ще поискат пари. В този случай е най-добре да се престорите, че не разбирате какво искат от вас, да свалите гривната и да отминете.

Най-често измамниците са деца, защото по-лесно могат да измъкнат пари от „жертвите“ си. Обикновено искат малка сума пари, но изобщо не се радвайте, защото тези деца зорко следят къде точно държите портфейла си и ще трябва да сте нащрек дълго време след като сте се разделили.

Танцуващи анимационни герои от хартия.

Къде? В Италия, Полша, Румъния и Испания.

Докато се разхождате по улиците на тези държави, е много вероятно да видите човек с музикална колонка и хартиени анимационни човечета, които танцуват отстрани. На пръв поглед изглежда наистина интригуващо. Най-вероятно ще привлече вниманието ви и ще спрете да погледате. Голяма грешка. Тези анимационни фигури обикновено се продават за 2 евро, като продавачът ви убеждава, че танцуват под въздействие на звуковата вълна от колонката. В действителност обаче си купувате обикновени хартийки за тези пари. Истината е, че към всяка фигурка има закрепена тънка, почти невидима нишка – така измамникът ги контролира.

Национални облекла.

Къде? В Русия.

Докато се разхождате, не е изключено да се появи някой фотограф, който да ви предложи да ви предложи да ви снима с типични национални облекла. Цената обикновено е съвсем поносима – около 2 евро. Само че има уловка – фотографът е „пропуснал“ да ви каже, че тази цена е само за една дреха, а не за целия костюм.

Местна валута.

Къде? В Египет, Чехия и Италия.

Преди да посетите дадена държава, е необходимо да се запознаете с местната й валута. Важно е да знаете каква валута се използва в момента и каква вече не се използва на територията на страната. Например в Италия могат да ви върнат ресто лири вместо евро центове. Трябва да знаете обаче, че лирата е официално заменена с еврото от 1 януари 2002 г.

В Чехия пък може да ви върнат български левове вместо чешки крони.

Друг търговски трик е, че търговците често не пишат валутата до обявената цена на стоката. По този начин преценяват на момента и според купувача каква валута да му кажат. Винаги питайте в каква валута е обявената цена, за да не заплатите десеторно повече някоя стока.

А вие попадали ли сте в подобна ситуация? Ставали ли сте жертва на измама в чужда държава?

Цветелина Велчева по материали от Bright Side

Още за туристическите измами ТУК и ТУК