Когато човек отива някъде на екскурзия, обикновено си мисли какви забележителности иска да види, кои места да обиколи, къде да хапне вкусна храна, а не как ще бъде измамен. Всяка държава обаче си има своите измамници, които преследват туристите и си имат трикове, с които да им измъкнат пари. Тази статия ще ви разясни защо например в Египет никога не трябва да отговаряте на някого, който ви пита: „Накъде отивате?“; защо е по-добре да попитате фотографа в Русия от колко облекла се състои фотосесията с костюми; как да не платите много повече от това, което сте консумирали, в ресторант в Италия. Пазете се от:

Молба да се подпишете.

Къде? В Италия, Испания и Чехия.

Ако забележите на улицата маса, върху която има разни листове, папки и химикалки, не спирайте от любопитство да разберете за какво е кампанията. Измамниците канят туристите да се подпишат на някакъв лист под най-различни претексти. След като „жертвата“ остави подписа си, ще ви накарат да направите дарение дори само под предлог, че вече сте използвали лист хартия и химикалка. Когато възразите, ще ви обяснят, че това условие е записано на листа, който вече сте подписали – с дребен шрифт и на местния език, разбира се.

Търсене на багажа.

Къде? В Бали.

Ако не можете да откриете багажа си на летището, бъдете сигурни, че много скоро няколко души в униформа ще дойдат и ще ви предложат помощта си. Вещите ви ще бъдат намерени, но тези приятели ще поискат заплащане за услугата – обикновено около 10 долара (на човек).

Помагачи.

Къде? В Италия, Испания, Египет и Бали.

Ако някой човек на улицата ви предложи дори и най-малката помощ, не се срамувайте да попитате директно колко ще ви струва това. На летището например не е изключение да видите как някой се притичва на помощ и ви взима багажа, за да го занесе до такситата отвън. Със сигурност ще ви поиска пари за този „безкористен“ жест. Могат дори да предложат да ви снимат с телефона ви, но и за това имайте предвид, че ще бъдете таксувани. Да не говорим, че не е добра идея да поверявате вещите си на никого – особено ако този човек изглежда по-силен и по-бърз от вас. Ако си дадете смартфона на някого, за да ви снима, много вероятно е да избяга с него. И накрая да се окажете с празни ръце.

В Египет например е обичайна практика от туристите да се иска заплащане за всякакви услуги, които са им били натрапени. Минава някакъв човек покрай вас и ви пита накъде отивате. Ако му кажете, този напълно непознат човек ще тръгне с вас и накрая ще поиска да му платите за услугите му на „туристически гид“. Затова най-добре не питайте никого за посока в Египет, защото ще се намерят много изгарящи от нетърпение да ви помогнат, но дали вие така ще горите от нетърпение да си платите за това?

Купуване на апартамент.

Къде? В Египет.

Дружелюбен и усмихнат непознат пита турист дали му харесва почивката в страната и дали би я посетил отново. Ако отговорите положително, измамникът ще започне да ви убеждава за всички ползи да си закупите апартамент в този район. Изведнъж съвсем случайно се оказва, че новият ви „приятел“ познава добър брокер, който ще ви направи супер изгодно предложение. Цената на апартамента варира между 5000 – 7000 долара, но за да не ви изпревари някой друг купувач, трябва да оставите съвсем малък депозит от 200 долара. Както вероятно вече се досещате, никога повече няма да видите потенциалния си имот, след като човекът си получи парите.

А вие попадали ли сте в подобна ситуация? Ставали ли сте жертва на измама в чужда държава?

Цветелина Велчева по материали от Bright Side

Още туристически измами ТУК