Когато човек отива някъде на екскурзия, обикновено си мисли какви забележителности иска да види, кои места да обиколи, къде да хапне вкусна храна, а не как ще бъде измамен. Всяка държава обаче си има своите измамници, които преследват туристите и си имат трикове, с които да им измъкнат пари. Тази статия ще ви разясни защо например в Египет никога не трябва да отговаряте на някого, който ви пита: „Накъде отивате?“; защо е по-добре да попитате фотографа в Русия от колко облекла се състои фотосесията с костюми; как да не платите много повече от това, което сте консумирали, в ресторант в Италия. Пазете се от:

Хора, облечени в костюми на анимационни герои.

Къде? В Русия и Украйна.

Те дебнат из най-популярните туристически райони, облечени в костюми на известни анимационни герои. Обикновено се лепват за семейства с деца и настояват родителите да си извадят смартфоните и да снимат децата си с тях. Децата, разбира се, са въодушевени, родителите –също и неусетно се нащракват няколко снимки. Дотук добре. Оттук започва неприятната част, за която никой не ви е  предупредил. След снимките „животните хора“ започват да настояват да им дадете пари за всяка снимка, която сте направили. Държат се агресивно и нападателно и не приемат „не“ за отговор. Поведението им е такова, защото разчитат да ви смутят, объркат и в крайна сметка да си платите. Затова ви съветваме, ако попаднете в подобна ситуация, предварително да попитате за цената и ако не ви удовлетворява, просто ги подминете.

Касовите бележки в магазините.

Къде? В Чехия.

Когато пазарувате в супермаркет, проверете много добре съотношението между сметката си и количеството закупени стоки. Когато разберат, че си имат работа с туристи, касиерите имат навика да добавят допълнителни продукти или да чекират продукта на по-висока от обявената цена, разчитайки да не забележите поради объркване и непознаване на местния език.

Сметката в ресторанта.

Къде? В Италия, Гърция и Чехия.

Италианците също обичат да се възползват от факта, че туристите не говорят езика им. Поради тази причина често се случва да добавят към сметката услуги като „салфетки“, „покривка за маса“, „прибори за хранене“, „климатик“ и други подобни основни и съвсем естествени за всеки ресторант неща. Звучи абсурдно, нали? Ако нещо ви съмнява в крайната сметка, помолете да ви донесат менюто и просто сравнете цените.

Продавачите в магазините също обичат да предлагат „специални цени“ за туристи, затова ще ви излезе много по-евтино и безопасно да пазарувате от магазини, които се намират на голямо разстояние от популярните туристически атракции и райони.

В Чехия например оставят на масата в ресторанта панерче с апетитни току-що изпечени гевречета или топъл хляб. Туристите си похапват, разбира се, изкушени от аромата, мислейки си (съвсем логично), че това е комплимент от заведението. Нищо подобно. Накрая ще ви бъдат начислени към сметката. В някои случаи цената им е доста солена, така че ви съветваме, преди да се изкушите да похапнете, да се осведомите дали поставената на масата храна е безплатна.

В кафенетата в Чехия обичат да начисляват допълнително пари за „прибори“, въпреки че в повечето случаи това е упоменато в менюто. При всички положения бъдете нащрек, за да избегнете неловки ситуации.

Рози.

Къде? В Италия.

Не се оставяйте да ви омагьосат красивите италиански мъже, които се разхождат из улиците на Рим с рози в ръцете. Обикновено действат така: приближават се до някоя девойка, която си харесат, подаряват й роза и я прегръщат. Докато „жертвата“ се чувства едновременно поласкана, объркана и смутена, „ухажорът“ изкусно пребърква джобовете на туристката и отмъква някое и друго бижу.

Възможно е също така да видите циганки с рози, но техните методи са по-различни. Циганката подава на минувач роза или направо я слага в чантата му, след което започва да иска пари. Ако „жертвата“ откаже да купи цветето, циганката започва да обижда човека на висок глас, като му казва, че е стиснат или беден. Нищо чудно да отнесе и някоя клетва. Най-добре е да се престорите, че не разбирате нито дума (обикновено говорят на английски), да върнете розата и да отминете.

А вие попадали ли сте в подобна ситуация? Ставали ли сте жертва на измама в чужда държава?

Цветелина Велчева по материали от Bright Side

Очаквайте продължение.