Влюбването стабилизира характера на невротичните личности, установи ново изследване. Любовта помага на хората, които мислят песимистично да подхождат към живота с повече увереност и да виждат събитията в по-положителна светлина.

„Невротичните хора обикновено са тревожни, несигурни и лесно раздразнителни – обяснява д-р Кристин Фин, първият автор на изследването. – Те имат склонност към депресия, често имат ниско самочувствие и като цяло са склонни да са недоволни от живота си.

Въпреки това успяхме да докажем, че те стават по-стабилни, когато са в любовна връзка, че характерът им се стабилизира.“

Проучването обхваща 245 двойки на възраст между 18 и 30 години, за период от 9 месеца.

Участниците отговарят на въпроси за това как биха реагирали в различни въображаеми ситуации и какво означават те за връзката им. Резултатите показват, че невротичните хора гледат по-малко отрицателно на света, когато са във връзка. Бавно но сигурно, с разцъфтяването на отношенията, невротичните хора придобиват по-оптимистична гледна точка.

Промените се отразяват благоприятно и на не толкова невротичните хора, установяват учените.

„Положителните преживявания и емоции, свързвани с наличието на партньор променят характера – не пряко, но индиректно – като същевременно мисловните структури и възприятията на предполагаемо негативните ситуации се променят.

Нашето изследване показва, че човек може да се отучи от отрицателното мислене.“

Източник: PsyBlog