Да отгледате тревожно дете – лесно е! Да възпитавате емоционално нестабилно хлапе и с ниско самочувствие? Да, възможно е!

Ето кои възпитателни подхода определено ще доведат до това. Анализира ги, с чувство на горчив хумор, семейният психолог Олга Романив.

Отглеждането на невротик не е толкова трудно, колкото изглежда. Почти всеки родител може да направи това, защото, ако се замислите, повечето възрастни са пълни невротици. А ябълка на пада далече от ябълково дърво.

Затова много психолози съветват, преди да се замислите за дете, да преминете курс на психотерапия със специалист. Така детето няма да наследи вашите неврози.

За тези родители, които не се притесняват за бъдещето на потомството, даваме тези вредни съвети.

Прочетете, помислете и никога не правете това!

Бъдете прекалено взискателни

Бебето ви е на годинка, но все още не може да чете, нито да брои? На три говори ли свободно английски? А на пет дали разбира разликата между Да Винчи и Микеланджело? А защо не е чело Кафка?

Определено има нещо нередно с детето ви, така че трябва спешно да наситите програмата му с „полезни“ занимания. В противен случай как ще се похвалите на познатите си, че детето ви е гений и какво ще напишете в Instagram?

Контролирайте го ден и нощ

Светът е пълен с опасности, те чакат твоето дете на всяка крачка. Затова му обяснете, че непрекъснато има нужда от вас и не го изпускайте от поглед. Не се притеснявайте да го сплашите, споделяйте страховете си, докато се подигравате на това, от което то се страхува. Заредете детето с чувство на тревожност - така гарантирано ще стане невротик.

От рано го научете на болка, страдание, дискомфорт

То пада, наранява се, плаче ... какво от това. От това не се умира. Ще му мине. Момчетата не трябва да плачат, момичетата – също, защото трябва да бъдат скромни.

Покажете на детето си пренебрежение към онова, което е важно за него. С течение на времето вашата дъщеря или син ще се научат да не обръщат никакво внимание на неудобствата, ще понасят неприятностите, онова, които е неприемливо и болезнено, включително и в бъдеща им връзка. Така възпитавате силна личност. Всъщност – въобще не.

Постоянно го критикувайте

Така то ще разбере, че нещо с него не е наред. Че не отговаря на вашите представи за добро дете и, че всички беди идват от това, че „той/тя е такъв“.

Освен това не забравяйте да коментирате публично и да си спомняте смешни и унизителни истории от детството му. Разказвайте ги пред непознати. Това определено няма да му позволи да се отпусне, а постоянно ще го поддържа в добра форма и накрая ще унищожи доверието му към вас. Но пък какъв невротик ще порасне!

Често сравнявайте детето си с другите

Всеки човек се нуждае от перфектния мотивиращ пример пред очите си - детето ви не прави изключение. Затова трябва редовно да му обяснявате кой е по-добър, по-бърз, по-умен и по-красив от него. Това ще му помогне да осъзнае ролята си в живота - някъде в задния двор, с куп комплекси и ниско самочувствие.

Изяснявайте отношенията си с партньора в присъствие на детето

Още по-добре е, ако то вземе страната на един от двамата. Да настроиш детето срещу другия си родител е това, за което в крайна сметка са създадени семействата.

Между другото, не забравяйте понякога да кажете на потомството си, че е нежелано и не е планирано. Че се е случило случайно - искали сте да направите аборт, но родителите или съпругът ви настоявали да го оставите.

Подгответе детето си за живота на възрастен

Напомняйте му често, че може да стане портиер и никога няма да постигне нищо в живота. Не забравяйте да поясните, че и една лоша постъпка, води до пълен крах след 20-30 години.

Тоест в живота всичко се плаща.

Ако го хванете в малка лъжа, не забравяйте да го накажете, но така, че да разбере, че трябва да лъже по-изискано и професионално.

Принуждавайте го във всичко и винаги

Ако не иска да яде, включете анимационно филмче и го тъпчете в устата, докато гледа. Направете трудна всяка дейност, дори разходката и играта – да не си мисли, че животът е рай. Не му позволявайте да прави глупости, нека да учи, нека прави нещо полезно през цялото време. Нека изобщо няма никакво свободно време.

Манипулирайте детето си

Изнудвайте, манипулирайте, апелирайте към чувството му за вина. Кажете му, че в замяна искате да ви обича много.

Кой, ако не вие ще го научите на цялата мъдрост на живота и, че любовта е свързана с унижения, наказания, лъжи, манипулация и постоянна принуда?

И, разбира се, черешката на тортата - за да вдъхновите детето, му кажете, че някое от неговите провинения ще ви накара да страдате, че ви наранява и може да предизвика внезапен инфаркт.

Никога не се съмнявайте, че че правите всичко по най-правилния начин

Вие нямата грешка. Перфектни сте! И детето трябва да разбира всичко това много ясно, като в същото време осъзнава своето несъвършенство. Може да правите грешки, но не трябва да си позволявате никакви съмнения. Авторитетът пред детето ви трябва да е бетонен. Тогава определено то ще пораснете като отличен невротик!

Мона Василева / Новите родители