Чували ли сте, че съществува плод, който съдържа близо 30 пъти повече витамин С в сравнение с цитрусовите плодове? Затова плодът каму-каму, който расте в Южна Америка, се смята за най-богатия на витамини плод в света. Освен това ценното растение е подсилено от малък арсенал от фитохимикали, които му помагат да се превърне в суперзвездата на плодовете.

Мyrciaria dubia, известна най-вече като каму-каму, е вид растение от семейство Myrtaceae. Това е малко храстовидно крайречно дърво от тропическите гори на Амазонка в Перу и Бразилия, което расте до височина от 3 до 5 метра и дава плодове, подобни на червена или лилава череша.

Тези червени, големи приблизително колкото череша плодове, растат в периода от декември до април. Могат да се ядат направо от дървото или да се пият като сок/сироп. В суров вид плодът е истинска суперхрана.

В Европа каму-каму може да се намери най-често под формата на прах, леко пикантен на вкус. Разпространява се като хранителна добавка.

Каму-каму се използва за поддържане на имунната система в добро състояние, поддържане на отлично зрение, намаляване на възпаления и подобряване състоянието на белия дроб  и предпазва от вирусни инфекции.

Каму-каму има и редица ползи за здравето като отличен антиоксидант с изразен противовъзпалителен ефект. Подобрява функциите на сърцето, кожата, очите, мозъка, сърцето и черния дроб. Плодовете му се препоръчват за лечение на астма, глаукома, гингивит, хепатит, безплодие, мигрена, катаракта, атеросклероза, болест на Паркинсон. Те имат добро обезболяващо действие. 

Каму-каму присъства и в множество козметични продукти за лице и тяло за подобряване еластичността и здравето на кожата.