Мъжете предпочитат бира, а жените – вино. Това е резултатът от едно ново британско проучване на тема Кой вид алкохол влияе индивидуално върху масата на мазнините?

Бира, вино или ракия? Отдавна е известно, че спиртна напитка, която съдържа 7 калории на грам, не е особено благосклонна към фигурата. Но отразява ли се бирата върху процента на телесните мазнини по същия начин, както виното и ракията? Английските учени заявяват: категорично не! В проучването участвали 1900 души между 40 и 79 години.  Освен демографски фактори като възраст, пол или националност те трябвало да посочат информация за начина си на живот, на хранене и навиците си за пиене на алкохол. 

Злоупотребата с алкохол увеличава телесните мазнини

Било установено, че повишената консумация на алкохол по принцип е свързана с натрупване на висцерални мазнини, тоест онзи слой мастна  тъкан, който обвива вътрешните органи, и на подкожни мазнини. Но по какво точно бирата се различава от останалите видове алкохол?

Консумацията на бира се отразява предимно на бедрата

Бирата съдържа много въглехидрати и в резултат на определени биохимични процеси намалява изразходването на енергия, поради което прекалената й консумация води до повишен процент висцерални мазнини, както и до натрупване на тлъстини по бедрата и ханша. Според британското проучване ракията и изобщо твърдият алкохол имат подобно въздействие. Любителите на вино, независимо дали червено или бяло, печелят от това, че виното не се отразява нито върху висцералните, нито върху подкожните мазнини. Освен това бялото вино увеличава плътността на костите, а червеното рядко предразполага към затлъстяване.