скоро отмениха великденските празници - колко шоколад изядоха децата ви?

По време на празници децата ядат повече шоколад от обикновено.
“Ако детето не може без сладко, тогава за зъбите му е по-добре да изяде великденското зайче или шоколада наведнъж, а не да го разпределя на порции и да го яде през целия ден – по малко на закуска, обяд или вечеря”, съветва стоматологът д-р Бареш Ейрумлу. 
Ето какво още е добре родителите да помнят за стомотологичното здраве на децата:

- на всеки шест месеца детето трябва да посещава профилактично зъболекаря;

- да го наблюдават у дома за признаци на кариес (зъбобол, чувствителност, потъмняване на емайла, неприятна миризма);

- детето да мие зъбите си два пъти на ден. Флуоридът в пастата за зъби помага за укрепване на емайла и предпазва зъбите от киселините, които се образуват в плаката.

Кой шоколад е по-добър за зъбите

- Черен шоколад. Той има много предимства, а предотвратяването на кариес е една от тях. Черният шоколад помага в борбата с кариеса, тъй като неговите зърна съдържат силни антибактериални вещества, предотвратяват лошия дъх и са много вкусни.

- Млечен шоколад. Млечният и белият шоколад не са толкова полезни за зъбите, съдържат повече захар, мляко на прах, но по-малко какао на прах. Като цяло, белият шоколад е най-малко хранителен от всички видове шоколад.

- Ментов шоколад. Шоколадът с вкус на мента е по-здравословен, защото е пълен с хранителни вещества, като витамини А и С, и се счита за един от най-добрите антиоксиданти.
Витамин С е особено добър за зъбите и венците. Шоколадът с мента е не само вкусен, но и има приятен свеж аромат.

- Шоколад с различни пълнежи. Ядките в шоколада помагат за поддържане на зъбите здрави, като балансират киселинно-алкалния баланс и намаляват риска от кариес. Но карамелът и плодовите частици допринасят за образуването на бактериална плака поради лепкавата си консистенция, която трудно се отстранява от зъбите.

Зъболекарят съветва да изберете шоколад без добавки - парчета плодове или горски плодове в лакомство могат да заседнат между зъбите и да надраскат емайла.

Новите родители