Всъщност идеята за хрупане на щурци обръща стомаха само на едно сравнително малко малцинство от западни култури, докато хората в много други части на света ядат буболечки от хилядолетия.

„Това е много разпространено, особено в Азия, и не изглежда необичайно за тези култури“ – казва водещият автор на изследването Питър Александър пред Guardian.

„Не се опитваме да налагаме, нито дори да предлагаме политика, според която да ядете насекоми всеки ден, но работата ни показва какви са потенциалните ползи от това.“

Колкото до лабораторното месо, новините не са така добри. Според изследването в тази технология все още има твърде много неизвестни, което затруднява изчисляването на нейната устойчивост. За момента безмесните пържоли не са достатъчни икономични и хранителни.

Но ако ни е грижа за планетата и искаме да има достатъчно храна за бъдещите поколения, изглежда най-доброто засега е да работим активно за нов баланс между животните, отглеждани за храна и техните заместители.

Комбинацията от малки промени в потребителското поведение – например замяната на телешкото с пилешко, намаляването на разхищението и въвеждането на насекоми в по-широк мащаб би помогнало да се спести земя и да се създаде по-устойчива хранителна система, смятат авторите на изследването.

Източник: Science Alert