Потта се отделя от специални части на кожата, наречени жлези. Може би ще успеете да ги видите, ако имате много силна лупа.

Опитайте се да откриете линии по кожата си и погледнете къде се срещат. Именно там ще се натъкнете на потна жлеза - раждаме се с около 2 милиона такива жлези.

Когато ни стане горещо, сензорите в тялото информират мозъка. След това той казва на потните жлези да работят и ние се потим. Тази пот е солена, тъй като идва от солената течност, която се намира в тялото ни. Ние сме 60-80 % вода. Ако потта може да се изпари, ще се охладим. Ето защо хората се потят.

Забелязали ли сте какво правят кучетата, когато им е горещо? Точно така – задъхват се. Вдишват многократно и изплезват езици. Когато това се случва, върху козината им падат капки вода. Щом се изпарят, те се охлаждат. Често виждаме котки да облизват козината си. Тъй като кучетата и котките не се потят като хората, задъхването и облизването на козината им помага да се охлаждат.

Всички здрави хора се потят. Правим това по две причини: или защото ни е горещо и трябва да се охладим, или защото сме стресирани.

Как потта ни охлажда?

Водата изглежда различно в зависимост от температурата си. Ледът е замръзнала или твърда вода. Парата е загрята вода, която се е превърнала в газ, наречен водна пара.

Опитайте този експеримент: оближете гърба на ръката си и след това леко издухайте въздуха върху мократа кожа. Какво забелязвате? Усещате, че е хладно, нали?

Духането върху кожата ви кара водата да се превърне във водна пара. Думата, която използваме, когато това се случва, е "изпарение". Изпарението помага за отнемане на топлината.

Защо още се потим?

А какво да кажем за другия вид потене, за който вече споменахме?

Притеснено ли ви е, когато трябва да говорите за нещо пред класа в училище или на работа пред колеги? В такива ситуации е възможно да се изпотите.

На някои хора им се потят ръцете, на други - подмишниците, а на трети – буквално цялото тяло. Наричаме това нервно изпотяване.

Потенето може да се случи и по време на изпит или когато се концентрираме усилено върху нещо важно. Не знаем много за този вид пот, но едно е сигурно - тя идва от същите потни жлези.