Хората съобщават, че са щастливи… чрез потта си, установява изследване. В нея има химически вещества, които другите хора са способни да усетят.

Предишни изследвания сочат, че хората могат да „надушат“ страха и отвращението в потта, но щастието доскоро беше сива зона.

Професор Гюн Семин, психолог от Утрехтския университет в Холандия и ръководител на изследването, казва:

„Нашето изследване показва, че присъствието на пот, отделена в щастливи обстоятелства, предизвиква представата за щастие у възприемятеля и предизвиква верижно разпространение на емоционалното състояние.“

„Това предполага, че щастливият човек „заразява“ хората в близост до него с щастие – продължава професорът. – В известен смисъл, потта на щастието е заразна също като усмивката.“

В изследването участниците гледали клипове, предназначени да предизвикват емоционални реакции, носейки специални подложки под мишниците. След което друга група участници – жени, тъй като се смята, че те имат по-силно обоняние от мъжете, трябвало да помиришат пробите, отговаряйки на въпроси.

На съзнателно равнище те не можели да различат „щастливата пот“ от „уплашената“ или „неутралната“.

Но тук идва хитрината. Учените записвали израженията на лицата им, за да наблюдават несъзнателните им реакции към пробите пот.

Това, което наблюдават е, че когато помирисват „щастливата пот“, лицевите мускули на участничките издават усмивка. Изследователите контролират експеримента, за да изключат всички други възможни обяснения, например интензивността на миризмата.

„Това е още една стъпка в общия модел за комуникативната функция на човешката пот и ние продължаваме да го усъвършенстваме, за да разберем неврологичните ефекти, които човешката пот има върху получателите на тези химични съединения.“

Представете как ще реагира парфюмерийната индустрия на факта, че щастието може да се предава по обонятелен път…

Източник: PsyBlog