Децата тичат, играят, спортуват и естествено се потят.  Едни по-обилно, други – не толкова.
Потенето е нормална функция на организма и чрез нея се осъществява терморегулацията. По повърхността на кожата има стотици хиляди потни жлези, от които потта излиза от тялото и така се охлаждаме.

„Същият процес се наблюдава и при децата. Някои малчугани се потят усилено и това в повечето случаи е нормално. Има и изключения, когато потенето е сигнал за заболяване.
Например при бебето първите признаци на рахит са свързани с  обилно изпотяване.

То може да издава и недостиг на някои витамини  - например В12, заболяване на щитовидната жлеза или диабет“, обяснява  дерматологът д-р Радина Денкова.

На какво се дължи обилното потене при 10-11-годишните и защо потта им започва да мирише неприятно? Какви мерки могат да вземат родителите, тъй като не всички методи са приложими при малките деца, които са на прага на пубертета.
На тази тема разговаряме с д-р Денкова. 

Д-р Денкова, обикновено потта започва да мирише едва в пубертета, когато се събудят хормоните. Защо напоследък майките търсят консултация за 10-11-годишни момиченца?

През последните години се забелязва тенденция на по-ранно настъпване на пубертет. И обилното потене при малки момиченца още от 10-11 години, при което и потта мирише неприятно, може да първият признак на започнали хормонални промени.  

Миризмата е сигнал за започваща хормонална активност. А, ако потта мирише силно, подсказва бурно хормонално развитие. Това притеснява и децата, и родителите. Момиченцата усещат, че нещо не е наред, притесняват се и се срамуват. Навлизайки в пубертета, те стават много чувствителни, раздразнителни и не се харесват особено.
А обилното потене ги притеснява допълнително и създава психологически дискомфорт. Заедно с него или малко след това започва и окосмяване – в областта на ингвиналните гънки, пубиса и под мишниците.

Много родители се интересуват дали на тази възраст космите може трайно да се премахнат с лазерна епилация. Причината за миризмата обаче не са косъмчетата, а хормоналната активност и повишаването на естрогените - женските полови хормони. Това е нормален процес за тази възраст и подходът трябва да е по-различен.

Какво могат да направят родителите и какви мерки да вземат? 

Трябва да се търси не само козметично решение, а да се промени храненето, хигиената и използването на подходящи средства срещу потене – антиперспиранти и дезодоранти, с определени аромати, които неутрализират неприятната миризма.
Само така психологическият проблем на детето ще се реши. Защото, ако не му помогнем, то вероятно ще се затвори в себе си и ще започне да страни от връстниците си.  

Продължава на страницата на Новите родители